Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att filibustra i USA:s senat

Annons

Den demokratledda amerikanska senaten har röstat igenom en ändring som gör det lättare att avbryta en så kallad filibuster, den manöver som ofta används när minoritetssidan vill fördröja en omröstning.

Filibustern-manövern har använts i mer än 200 år i senaten, som samlar 100 ledamöter, och går ut på att en eller flera ledamöter håller anförande så länge de fysiskt förmår, till exempel för att förhala godkännandet av en hög chef. I februari höll bland annat Kentucky-senatorn Rand Paul en nära 13 timmar lång filibuster för att fördröja godkännandet av John Brennan som ny CIA-chef, och i slutet av september talade Texas-senatorn Ted Cruz i 21 timmar för att hindra finansiering av Barack Obamas sjukförsäkringsreform.

Men de spektakulära maratontalen - ofta understödda av choklad och Shakespeare-högläsning - kommer att bli färre i framtiden. Fram till nu har det krävts 60 röster för att stoppa en debatt, det vill säga en filibuster, men efter gårdagens regeländring krävs enbart 51 röster för att stoppa ett maratontal. I nuläget betyder det att Demokraterna, som har 53 platser i senaten, enkelt kan avbryta en filibuster - vilket får Republikanerna att se rött, enligt amerikanska medier.

Washington har polariserats kraftigt de senaste åren och flera republikaner spår att utnämningar av höga federala chefer nu kommer att bli än mer politiska.

De nya reglerna gäller dock inte då nya lagar eller utnämningar av domare till Högsta domstolen debatteras. Där krävs fortfarande 60 röster för att avbryta en filibuster.

Ett skäl till att senatens majoritetsledare Harry Reid tog initiativ till ändringen är att antalet tillsättningar som förhalats genom filibustrande ökat markant under Barack Obamas tid, något presidenten själv kommenterade i går kväll.

"Under sex årtionden innan jag tillträdde har enbart 20 Vita hus-kandidater till höga positioner tvingats gå igenom filibustrar. Men under de knappt fem år som gått sedan jag tillträdde har nära 30 kandidater behandlats på det här sättet", sade Obama enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Mer läsning

Annons