Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svantesson: S svartmålar Sverige

Annons

Jobben ska bli fler och komma fler till del, säger nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) i en debatt med Ylva Johansson i riksdagen om arbetslösheten.

Trots ökad sysselsättning och ökade reallöner målar Socialdemokraterna Sverige i svart, anser Svantesson.

Ministern säger att en viktig uppgift för henne blir att se till att yrkesintroduktionsjobben för unga blir fler nästa år.

När statsminister Fredrik Reinfeldt i somras preciserade planerna på de så kallade YA-jobben, en förkortning för yrkesintroduktionsanställningar, var ambitionerna att få till 5 000 sådana platser under 2014 och 30 000 på lång sikt. Det har också varit den kanske viktigaste delen i det som regeringen i budgeten sorterar under satsningar mot arbetslösheten bland unga.

Men regeringen har snabbt sänkt förväntningarna på antal platser på kort sikt. I budgetpropositionen finns anslag föreslagna som räcker till 2 000 YA-jobb 2014, enligt uppgift från arbetsmarknadsdepartementet.

Elisabeth Svantesson säger att hon tänker satsa på att få upp volymerna i de fortsatta samtalen med fack och arbetsgivare om YA-jobb och andra arbetsmarknadsfrågor.

Jag hoppas ändå att fler ska komma till. Trepartssamtalen är ju inte över och jag kommer att följa detta och se till att vi får många unga i de här jobben. Intresset är stort och parterna vill verkligen detta och jag ser positivt på utvecklingen. Men att sia om i vilken takt det växer fram är svårare, den bollen ligger hos parterna, säger Svantesson.

Mer läsning

Annons