Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Ivarsson (L): Vinst från asylboende har inget samband med budgetunderskottet i Kramfors

Annons

Skam går på torra land när det socialdemokratiska kommunalrådet i Kramfors, Jan Sahlén, försöker utmåla en lokal entreprenör för att ha utnyttjat flyktingsituationen till oskäligt vinstuttag.

Det är förståeligt att kommunalrådet vill ta chansen att utmåla entreprenörskap som något osunt för i den socialdemokratiska värden är all entreprenörskap av ondo.

I Kramfors är det helt otänkbart att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad och om tillfälle ges att peka på något som kan framstå som mindre tilltalande så tar man det som intäkt för att inte utsätta kommunal verksamhet för sund konkurrens.

Nu har det i en journalistisk bragd påvisats att en entreprenör i Ullånger levererat mat till det omskrivna asylboendet i Frånö och genast kommer omdömen som skrämmande och skamligt från kommunens kommunalråd. Det är hög tid att göra den granskning som journalistiken misslyckats med.

Den stora boven i de dåliga exemplen är Migrationsverket som totalt misslyckats med att skriva genomtänkta avtal och helt försummat att följa upp de avtal som skrevs.

Asylmottagandet i Sverige rymmer många avskräckande exempel och Kramfors kommun är inget undantag. Många smarta entreprenörer tog chansen att tjäna storkovan, vilket är etiskt klandervärt men det finns också många goda exempel.

Den stora boven i de dåliga exemplen är Migrationsverket som totalt misslyckats med att skriva genomtänkta avtal och helt försummat att följa upp de avtal som skrevs. Det måste sägas. Med jämna mellanrum framkommer verkets totala haveri vad gäller att skriva och följa upp avtal och därför ska man inte enbart slå ned på entreprenörerna, som bara hade att ta för sig i "laglöst land" utan förstå Migrationsverkets totala kollaps. Visst, det kom många asylsökande men man måste ändå kunna ställa krav på elementär kunskap om hur man skriver avtal.

I Kramfors så vill man koppla ihop vinsten i Frånö (50 miljoner) med kommunens motsvarande budgetunderskott. Ett halsbrytande påstående. Kommunens ersättning för asylsökande var rena vinstlotten. För ensamkommande unga fick man en ersättning som lågt högt över de egna kostnaderna för deras vistelse i kommunen. Därutöver fick man ett statsbidrag i paritet med den vinst som entreprenörer i Frånö redovisade. Men man kan inte koppla ihop de två beloppen. Kommunen gick med så stor vinst på grund av asylsituationen att man fick pengar över till att täcka de stora underskotten i både BAS- och BKU-nämnderna plus att man fick en slant över till nästkommande år.

Här fick man alltså en tidsfrist att rätta till den kommunala organisationen och sänka kostnaderna för kommande år men det gjordes inte och resultatet ser vi nu i 2018 års verksamhet som går med brakförlust, något som kommer att tynga de kommande åren. Man måste kunna skilja äpplen från päron annars tenderar diskussionen att kantra och ge en missvisande bild av de verkliga förhållandena.

Svante Ivarsson, ordförande Liberalerna Kramfors

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons