Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svanstedt dömd för elstötar

Travtränaren Åke Svanstedt fälls i Skaraborgs tingsrätt för att ha beordrat sina hjälptränare att ge hästar elstötar under träning.

Svanstedt polisanmäldes av Jordbruksverket i december 2008 sedan anonyma anmälningar hävdat att han använt elstötar på hästarna i travträningen.

Svenska travsportens centralförbund stängde först av Svanstedt under utredningen om elstötarna, som klassades som djurplågeri. Svanstedt överklagade och avstängningen hävdes.

Samtidigt startade en brottsutredning och två av Svanstedts medhjälpare delgavs misstanke om brott. Alla tre åtalades i maj och rättegången i Lidköping startade i slutet av november.

Svanstedt har hela tiden nekat till att ha gett de anställda order om att använda elstötar och har fortsatt som framgångsrik travtränare hela tiden under utredning och rättegång.

Han slog nyligen Stig H Johanssons rekord från 2002 om mest inkörda pengar under ett år. Stig H Johanssons rekord var 42 889 978 kronor.