Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svanstedt dömd för elstötar

Travtränaren Åke Svanstedt fälls i Skaraborgs tingsrätt för att ha beordrat sina hjälptränare att ge hästar elstötar under träning.

Svanstedt polisanmäldes av Jordbruksverket i december 2008 sedan anonyma anmälningar hävdat att han använt elstötar på hästarna i travträningen.

Förutom Svanstedt dömde tingsrätten även hans två medhjälpare till dagsböter. Alla tre fick 60 dagsböter.

En av medhjälparna, nu inte längre verksam hos Svanstedt, dömdes för brott mot djurskyddslagen medan den andre dömdes för medhjälp till brott mot djurskyddslagen samt olaga hot.

Åke Svanstedt dömdes för anstiftan till brott mot djurskyddslagen, men friades från anstiftan till djurplågeri. Den före detta anställde medhjälparen friades från åtalet om djurplågeri.

Svanstedts försvarsadvokat Leif Silbersky hittade både positivt och negativt i domen och var efter ett samtal med Svanstedt helt på det klara med att domen skulle överklagas.

Vi är helt ense om det, säger Silbersky till TT.

Det negativa i domen är förstås att hans klient fälls, men Silbersky påpekar att Svanstedt frias när det gäller sju av de nio åtalspunkterna. Rätten klassar inte heller händelserna som djurplågeri i något fall utan som brott mot djurskyddslagen och Svanstedts del har varit anstiftan.

Han borde ha frikänts från allt, säger Silbersky. Det kommer vi att driva i hovrätten.

Ulf Hörnberg, generalsekreterare hos Svenska travsportens centralförbund (STC), säger att STC avvaktar överklagan innan förbundet vidtar några eventuella åtgärder.

Om det blir ett överklagande har vi en ny rättsprocess. Först när domen är fastställd kan vi agera, alltså vår ansvarsnämnd. Något annat kan vi inte säga nu.

Åke Svanstedt har hela tiden nekat till att ha gett de anställda order om att använda elstötar och har fortsatt som framgångsrik travtränare hela tiden under utredning och rättegång.

Han slog nyligen Stig H Johanssons rekord från 2002 om mest inkörda pengar under ett år. Stig H Johanssons rekord var 42 889 978 kronor.