Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svängigt och dansvänligt

Det låter så äkta. Det svänger så bra. Zibur är ett av landets allra svängiste band som spelar en musik som är gjord för dans.

Annons

Bandet från Uppsala som innehåller två före detta härnösandsbor, Olle Voitto och Patrik Walla. Vid första lyssningen tror man lätt att det är gammal klezmermusik som bandet spelar. Men vid närmare genomlyssning upptäcker man att det är helt nyskriven musik med en stark inspiration från den judiska klezmermusiken och från balkanmusik. Den vackra blåsstämman men sina smäktande toner blandas med Olle Viottis gitarr och i bakgrunden finns Martin Welander på trummor och slagverk. I denna musik är tempot och takten viktigt.

Det är sju Stockholmsmusikanter med tungt balkansväng, musikanter med egenkomponerad musik, starkt influerad av klezmermusiken som är del av den judiska traditionen från framför allt Östeuropa.

Den mesta musiken på den nya CD:n har klarinettisten Sofie Renemar skrivit men här finns också musik av bland andra Olle Viotti vars "Melodi från Röda bergen" som är en av de bästa låtarna på skivan.

För ni som gillar svängig klezmer och balkanmusik är detta ett mycket bra tillfälle. Några kanske hört Zibur live. Bandet har spelat i Ångermanland, bland annat på den internationella festen i Härnösand 2010. Live är bra men skivan håller klart måttet.