Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svamptjuvar härjar i länet: "Det hängde en massa gubbar i min björk"

Sprängticka-tjuvar härjar i Sundsvallsområdet.
De klättrar upp i träd och stjäl.
– Ring polisen om ni ser en massa obehöriga människor hänga i era björkar, säger Jeanette Hedlund, en av de drabbade.

När Jeanette Hedlund var på jobbet upptäckte en person, som levererade vitvaror till hennes villa i Attmar, ett par män som klättrade högt upp i en av hennes björkar i trädgården.

– Leverantören blev misstänksam och ringde min mamma för att fråga om vi höll på med någon slags avverkning på gården, säger Jeanette Hedlund.

Men det gjorde de inte. Männen försökte stjäla sprängticka, en slags sällsynt och mycket dyrbar svamp som växer på björkar. Leverantören körde bort männen från gården.

Männen gav sig ändå inte. När Jeanettes mamma kom till huset kort därefter var de där igen, den här gången med en stege, och hon fick köra bort dem en gång till.

– Hon ringde mig och jag trodde först att hon skojade när hon sa att det hängde en massa gubbar i min björk.

Sprängtickan som tjuvarna var ute efter används i olika hälsopreparat och påstås vara bra mot bland annat psoriasis och diabetes.

– Jag hade aldrig hört talas om sprängticka tidigare men efter det här googlade jag lite och har lärt mig mer. Det används bland annat som potensmedel.

Svampen kokas eller torkas och kan säljas för över tusen kronor kilot, vilket förklarar tjuvarnas intresse. Den sprängticka som de försökte stjäla hos Jeanette Hedlund väger flera kilo.

Jeanette Hedlund polisanmälde stöldförsöket. Polisen som tog emot anmälan kände till sprängtickan, visste att den är värdefull och uppmanade henne att gå ut och varna vänner och grannar för tjuvarna.

– Jag lade ut det på Facebook och då berättade en kompis att det även stulits sprängticka i Bergsåker.

Svampen säljs för höga summor på Blocket.

Men det går inte att bara ge sig ut på svampplockning och förse sig. Sprängtickan ingår inte i allemansrätten och får inte plockas utan tillstånd av markägaren. Åker man fast kan man dömas till böter.

Läs mer: Dyrbar trädsvamp stals i trädgård