Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svält trots god skörd i Nordkorea

Annons

Nordkorea har i år haft en av sina bästa skördar någonsin. Trots det har landet inte producerat tillräckligt med livsmedel för att mätta sina 23 miljoner invånare, enligt en rapport från en sydkoreansk organisation.

Tack vare gynnsamt väder blev 2008 års skörd uppskattningsvis 7,5 procent större än året innan. Nordkorea har sluppit översvämningar som tidigare år har förstört skördarna, enligt studien från den statliga sydkoreanska organisationen RDA.

Totalt kommer Nordkorea att producera drygt fyra miljoner ton spannmål. Men ytterligare 15 procent skulle behövas för att täcka de grundläggande behoven.

FN varnade nyligen för att 40 procent av befolkningen är i akut behov av mat de närmaste månaderna på grund av en kronisk brist på livsmedel. Nordkorea är beroende av bistånd från FN och andra givare, så som Sydkorea.

Enligt biståndsorganisationer har matpriserna stigit i Nordkorea de senaste månaderna, vilket har gjort det ännu svårare för de allra fattigaste att skaffa tillräckligt att äta.

I slutet av 1990-talet dog omkring en miljon människor i en svältkatastrof i Nordkorea, men experter menar att även om nordkoreaner återigen dör i svält kommer antalet inte bli lika stort eftersom landet i dag är bättre rustat.

Mer läsning

Annons