Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svajig dag på Wall Street

New York-börserna började måndagen uppåt, men sjönk senare sänkta av centralbankschefen Ben Bernankes tal om en tuff väg tillbaka.

Vid stängning låg Dow Jones industriindex i princip oförändrad kvar på 10 390,1. Nasdaqs kompositindex sjönk med 0,2 procent till 2 189,6.

Under dagen konstaterade USA:s centralbankschef Ben Bernanke att landets ekonomi rör sig åt rätt håll, men han varnade samtidigt för en kraftig ekonomisk motvind - som dessutom kan förstärkas av kreditsvårigheter och en fortsatt svag räntemarknad.

Vi har fortfarande en bit kvar innan vi kan vara säkra på att den ekonomiska återhämtningen är hållbar, sade Bernanke vid ett framträdande på the Economic Club i Washington.

Efter att först ha stigit mot säsongshögsta föll börserna under eftermiddagen sedan investerarna fördjupat sig i Bernankes uttalande och spekulationer om hur centralbanken eventuellt kan komma att börja fasa ut de ekonomiska stödåtgärderna. Rykten om en kommande snabb räntehöjning fick luft efter fredagens rapport om att företagen sparkade betydligt färre anställda i november.

Teknologi- och finanssektorerna hörde till de största sänkena. Bankjätten Bank of America sjönk 2,4 procent.

Nasdaq drogs bland annat ned av teknikjätten Apple som tappade 2,3 procent.