Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svagt uppåt på börsen

Annons

Stockholmsbörsen stängde på plus 0,2 procent efter att ha rört sig i sidled under större delen av dagen. OMXS-index landade på 403,8. Börserna i Frankfurt och Paris steg också, medan Londonbörsen backade.

Dagen inleddes med en nyhetsfattig budgetpresentation från regeringen som lämnade investerarna opåverkade. Marknaderna intog i stället försiktiga positioner inför att USA:s centralbank på onsdagskvällen skulle ge besked om en förväntad minskning av stimulanserna av den amerikanska ekonomin.

Volvos aktie stängde på plus 0,4 procent trots att lastbilsjätten redovisade svaga leveranssiffror för augusti. Räknat med koncernens alla lastbilsvarumärken sjönk leveranserna med 4 procent jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år innebär det minus 10 procent i leveransvolym.

Boliden har de senaste dagarna rönt negativ uppmärksamhet efter att ha stämts för giftavfall som dumpades i Chile i mitten på 80-talet. Aktien stängde på minus 0,9 procent.

Nokiaaktien steg mest av storbolagen och stängde 4,1 procent upp.

USA:s centralbank, Fed, väntades på onsdagskvällen meddela att stödköpen av obligationer på 85 miljarder dollar per månad reduceras till 75 miljarder. En styrräntehöjning, från den nollränta som infördes i december 2008, ligger dock långt in i framtiden och enligt bedömare har de minskade stimulanserna till stor del redan prisats in av marknaderna.

Långa och korta marknadsräntor gick åt olika håll, medan kronan var i stort sett stabil mot både dollarn och euron.

En dollar kostar 6:46 kronor (6:47) och en euro 8:63 kronor (8:64). Tvåårsräntan ligger på 1,21 procent (1,22) och tioårsräntan på 2,67 procent (2,65). Siffrorna inom parentes avser slutkurser från föregående handelsdag.

Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsen CAC-index steg båda med knappt 0,5 procent. Londonbörsens FTSE-index sjönk i stället 0,2 procent.

Mer läsning

Annons