Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svagt upp på Stockholmsbörsen

Annons

Veckans ord: budgetstup. Förhandlingarna om USA-budgeten och skräcken för stupet har präglat handeln på världens börser i veckan.

På fredagen rådde lite optimism.

Stockholmsbörsens OMXS-index gick upp 0,2 procent till 337,2. De ledande Europabörserna stod också nära noll.

Under veckan har kurserna stigit 1,4 procent efter ett skutt i torsdags. Orsaken var att president Barack Obama uttalat sig positivt om möjligheterna att få ihop en budget före årsskiftet.

Alternativet är att det så kallade budgetstupet träder i kraft. Stupet är den avgrund av förhatliga nedskärningar och skattehöjningar som republikaner och demokrater enats om för att tvinga sig själva till framgångsrika budgetförhandlingar.

Misslyckas man träder stupet automatiskt in. Åtstramningarna som då följer är så omfattande att världsekonomin kan drabbas.

Storbolagsvinnare på fredagen var MTG som steg med 1,9 procent.

Kronan rörde sig endast marginellt och räntan var kvar på torsdagsnivån. En euro kostade oförändrat 8:65 kronor och en dollar 6:65 kronor (6:66). Den tvååriga statsobligationen låg stilla på 0,71 procent och den tioåriga låg också stilla på 1,47 procent.

Londonbörsens FTSE-index ökade 0,1 procent, Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,1 procent och Parisbörsens CAC-index föll 0,3 procent.

Mer läsning

Annons