Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svagt stöd gör att länets M-politiker får slåss om brödsmulorna

De rödgrönas usla hantering av de många skandalerna inom landstinget Västernorrland är nog den främsta förklaringen till varför problemen för Moderaterna i länet – som också kämpar i motvind – inte har uppmärksammats mer.

Ja, mycket fokus har legat på landstingsmajoriteten och på regionrådet Erik Lövgren (S). Därför har högerns ledande företrädare kunnat segla under radarn.

Exempelvis har oppositionsrådet Per Wahlberg (M) i hög grad sluppit kritiska frågor kring hans roll i den så kallade Thelinaffären, som - namnet till trots – handlar om Anders L Johanssons diverse förehavanden i organisationen.

(Wahlberg var trots allt den som tillsatte den före detta landstingsdirektören – fastän det kom skarpa varningssignaler inifrån alliansen och regeringskansliet.)

Nåja. Klart är i alla fall de skräcksiffror som Moderaterna fruktar på nationell nivå, redan är verklighet här i Västernorrland.

Och att mycket lite tyder på att botten är nådd.

Här i Västernorrland ligger såväl Centerpartiet som Sverigedemokraterna på sådana nivåer att det är rimligt att förutsätta att de kommer att växa ytterligare på Moderaternas bekostnad. Därför finns skäl för en rad ledande moderata företrädare att se om sitt hus.

Det kommer att bli hård konkurrens om de få heltidsarvoderade förtroendeuppdragen inom Moderaterna i Västernorrland. Särskilt eftersom ett riksdagsmandat riskerar att gå förlorat.

Ja, man måste vara mer än lovligt naiv om man inte tror att Lena Asplund (M) är full medveten om att "hennes" riksdagsplats är hotad, och att hennes bästa chanser är att satsa på en landstingskarriär i stället.

(Arbetet med att ta över efter Per Wahlberg är förmodligen redan i full gång eftersom allt annat vore djupt otaktiskt.)

Till saken hör att Lena Asplunds nuvarande riksdagskollega Eva Lohman (M), med hänvisning till ålderns rätt, kommer att lämna politiken. Och att Moderaterna i Medelpad därmed kommer att lansera en ny kandidat.

Den troliga riksdagskandidaten är för övrigt Moderaternas egen distriktsordförande, och Sundsvalls oppositionsråd, Jörgen Berglund (M).

Vi pratar trots allt som en inom politiken relativt ung person som, enligt uppgift, har betydligt högre ambitioner än att nöja sig med att sitta och spela på andrafiolen i kommunfullmäktige i ytterligare fyra år. Det var knappast därför han valde att flytta tillbaka till länet.

Dessutom, efter det förra katastrofvalet i Sundsvall, då M förlorade nio mandat, så har knappast Berglund råd att återigen framstå som den stora förloraren på "hemmaplan" ifall moderaterna – högst troligt – fortsätter att falla.

***

Avslutningsvis kan konstateras att det för övrigt är oerhört märkligt att moderaterna i Örnsköldsvik aldrig lyckats behålla några företrädare med större politiska ambitioner än den egna kommunen på hemmaplan. Man förefaller vara inriktad på att expotera sina talanger i stället.