Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svagt ner på Stockholmsbörsen

Annons

Det var tätt mellan delårsrapporterna på Stockholmsbörsen på onsdagen.

Tele 2 imponerade på marknaden medan Saab backade rejält.

När onsdagshandeln stängde på Stockholmsbörsen hade OMXS-index sjunkit med 0,5 procent till 293,7.

En lång rad storbolag presenterade delårsrapporter för tredje kvartalet på onsdagen. Men resultaten pekade i olika riktningar. Stenbecksbolagen Tele 2 och MTG fanns bland vinnarna medan Saab och Ericsson fanns bland förlorarna.

Mobiloperatören Tele 2 levererade ett rekordresultat tredje kvartalet och fick se börskursen stiga med 2,2 procent. Stenbecksfärens mediekoncern Modern Times Group (MTG) redovisade en vinst som var sämre än i fjol men högre än analytikernas förväntningar. Börskursen gick upp med hela 8,6 procent.

Saab backade

Transcom, Stenbecksfärens kundtjänstbolag, rasade däremot med hela 20,9 procent efter det att ha redovisat en förlust och flaggat för en nyemission om en halv miljard kronor.

Försvarsindustrikoncernen Saab ökade sin vinst före skatt till 1 229 miljoner kronor under tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 274 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Men samtidigt sjönk både omsättningen och orderingången och börskursen backade med 6,5 procent.

USA sänkte Ericsson

Även Ericsson backade rejält, ner 4,4 procent, i väntan på torsdagens delårsrapport. Nedgången hängde ihop med svaga rapporter från amerikanska telekombolag som sänkte förhoppningarna på Ericssons kvartalsrapport.

Telia Sonera har hittills inte märkt av någon avmattning på grund av skuldkrisen, enligt vd Lars Nyberg. Bolaget fortsätter att växa och lönsamheten ökar. Den svenska mobilmarknaden är ett av de områden som går starkast.

Vinsten före skatt landade på 7,3 miljarder kronor för tredje kvartalet, jämfört med de 7,4 miljarder analytiker i snitt hade räknat med. Det bidrog till att börskursen backade försiktigt med 0,8 procent.

De ledande Europabörserna steg. Londonbörsens FTSE-index steg 0,7 procent till 5 450,5, Parisbörsens CAC-index steg 0,5 procent till 3 157,3 medan Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 0,6 procent till 5 913,5.

Annons