Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svagt intresse för Björling-jubileum

Annons

Han har kallats för tidernas främste tenor. Men än så länge vill ingen vara med och betala för firandet under Jussi Björlings jubileumsår.

När den brittiska tidskriften Classic CD vid millennieskiftet rankade världens bästa sångare genom tiderna hamnade den svenske tenoren Jussi Björling i topp. Trots att det nu gått ett halvt sekel sedan Jussi Björling avled har sångarens internationella lyskraft inte avtagit.

Men på hemmaplan är intresset minst sagt varit ljummet inför firandet av den världsberömde tenorens minne. Ett förslag om att tillverka ett jubileumsfrimärke med sångarens bild på fick till exempel blankt nej.

Vi har fått avslag flera gånger när vi sökt medel från Statens kulturråd och från statens egna medel. De har inte prioriterat detta, säger Bengt Krantz.

Fick avslag

Som ordförande i Jussi Björling-sällskapet har han bråda dagar framför sig. 2010 är det 50 år sedan sångaren avled, vilket uppmärksammas med minneskonserter på flera håll i landet, bland annat på Skansen i augusti.

Det stora jubileumsåret infaller 2011 då det är 100 år sedan Jussi Björling föddes.

Men när sällskapet begärde ett bidrag på 1,5 miljoner kronor från Statens kulturråd för att kunna genomföra jubileet blev det avslag.

Bengt Krantz är besviken:

Det är som om Jussi Björlings hemland inte riktigt är med på noterna. Skulle man göra en rimlig jämförelse blir det med firandet av Enrico Carusos hundraårsjubileum i Italien 1973. Där gjordes enormt mycket. Jag blir själv lite generad över att möta en så reserverad ton.

Han tror att det svala intresset beror på okunskap och framhåller att man i framför allt England och USA förväntar sig ett firande med pompa och ståt till minne av Jussi Björling.

Han har en enorm nimbus fortfarande och är en sorts referens i musikvärlden. I många betraktares ögon är han en fullkomlig sångare och artist, därför jämför man alltid andra sångare med hans inspelningar. Intresset sjunker inte, 50 år efter sin död är han lika stor.

Knepigt få bidrag

Mika Romanus, enhetschef på Statens kulturråd, konstaterar att Kulturrådet inte har särskilt mycket pengar att fördela till enskilda evenemang i Jussi Björling-jubileets storlek.

Det är knepigt med den här typen av större satsningar som ligger utanför våra ordinarie uppdrag. Det är svårt att finna plats för dem som finansieringen ser ut, säger hon.

Däremot utesluter hon inte att Statens kulturråd kan komma att skjuta till pengar till Jussi Björling-jubileet. En av ansökningarna från Jussi Björling-sällskapet är fortfarande inte färdigbehandlad av Kulturrådet.