Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag tillväxt för turismen 2013

Annons

Resandet till och från Sverige samt antalet gästnätter beräknas öka med blygsamma en procent under nästa år. Den starka kronan gör Sverige dyrt för utländska besökare.

Efterfrågan på flygresor och tågresor väntas öka med två procent medan sjötrafiken tappar en procent, enligt prognosen från Rese- och Turistnäringen i Sverige. Svenskarnas semesterresor utomlands är det som driver utvecklingen för flyget.

Utfallet för tredje kvartalet i år visar en minskning med en procent jämfört med tredje kvartalet i fjol och turistnäringen tror på ett plus minus noll-resultat för hela 2012.

För att tillväxtsiffrorna ska bli högre längre fram krävs att konjunkturen vänder uppåt, enligt Jan Lundin, vd för Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Den starka svenska kronan bidrar till att tillväxten blir dämpad under 2013. Den gör att det blir dyrare för turister från utlandet att besöka Sverige, samtidigt som valutaläget gör det billigare för svenskar att turista utomlands.

"Utmaningen för turistföretagen 2013 är att bli ett attraktivt alternativ för den svenska konsumenten." säger Jan Lundin i ett pressmeddelande från RTS.

Mer läsning

Annons