Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag effekt av lägre avgift för 25+

Annons

Regeringen tror inte att arbetslösheten bland 25-åringar ökar när arbetsgivaravgifterna för dem fördubblas nästa sommar. Halveringen har kostat staten nästan 15 miljarder.

De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga, som funnits i nuvarande form sedan 2009, ska göras om. Det aviserades i budgetpropositionen. För 18-22-åringar ska de sänkas mer, för 23-24-åringar vara kvar på dagens nivå och för 25-åringar höjas till normal nivå.

Enligt en promemoria från regeringen väntas ytterligare sänkta avgifter för de yngre "varaktigt" öka sysselsättningen. Men samtidigt sägs att "sysselsättningseffekten på lång sikt är begränsad". För 25-åringar ska åter full avgift betalas, men den höjningen bedöms ge "mycket begränsade negativa effekter på sysselsättningen".

Anders Forslund, professor och biträdande chef för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau), har tidigare varit inne på att de generella sänkningarna av arbetsgivaravgifterna för unga har haft små effekter. Ifau har beställt en utvärdering av satsningen och den skulle preliminärt ha varit klar redan i våras, men har ännu inte publicerats.

Utan att föregripa det arbete som snart kommer att publiceras så finns det, om man tittar på hela åldersspannet, inget som tyder på att det har haft någon stor effekt, säger Forslund.

Han framhåller att kalkylen för en arbetsgivare givetvis är bättre om det är en 22-åring som ska anställas och att arbetsgivaren då kan räkna med lägre avgifter en tid framöver, jämfört med om det är en 25-åring som ska anställas.

TT: Det finns en del som säger att sänkningen kanske inte har haft så stor effekt, men att det kommer att få stor effekt om den tas tillbaka och avgifterna höjs igen.

Återigen, om man inte tror att effekten varit stor när man sänker så finns det väldigt små anledningar att tro att det skulle bli stora effekter om man höjer, säger Forslund.

Mer läsning

Annons