Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svag debut från Egland

England läste jag första gången jag såg Per Eglands debutplatta "Slut dina ögon och dröm om Egland". Och det skulle visa sig att just "landsassociationen" inte var helt utanför ramen.

Dessvärre känner jag mig inte särskilt välkommen i Egland. Jag är en invandrare som fallit offer för en bristande integration, dömd att leva i utanförskap och med ett bristande socialt skyddsnät.

För det här är tyvärr inte särskilt bra. Det är en spinn-off på Håkan Hellströms platta "Känn ingen sorg för mig Göteborg" från år 2000, men helt utan den finess och genialitet som kännetecknade den debuten.

"Slut dina ögon och dröm om Egland" gör verkligen anspråk på att ta plats. Inte minst är skivans booklet, där man ser en ansökningshandling för "eglandskt medborgarskap", ett bevis på detta.

Och det är definitivt ingen musikalisk duvunge vi har att göra med. Per Egland spelar alla instrument på debutplattan själv, han skriver musik till kungliga musikhögskolans symfoniorkester och han har komponerat musiken till Josef Fares nya film "Farsan".

Det är proffsigt och välproducerat, men någonstans ekar det ändå ihåligt. Jag tror det beror på att detta mest påminner mig om Popaganda på Frescati 2004. Det låter helt enkelt för daterat för att gå hem 2010.

För västernorrlänningar har Per Eglands debut flera igenkännande spår, såsom "Sundsvall för dig", Utansjöbruk farväl" och "Rixväg 90". Men med nödrim som "Finns ingenting du kan göra, när allt du vill är att mörda" blir helheten tyvärr mer irriterande än hänryckande.

Artist: Per Egland

Album: Slut Dina Ögon Och Dröm Om Egland

Bolag: I Made This/Bonnier Amigo

Release: 17 februari

Betyg: 2/5

MARCUS MELINDER