Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svackorna Sveriges svåraste motstånd

Annons

Det blev seger med 30-25 mot Spanien i EM-genrepet.

Ändå kvarstår en viktig uppgift för de svenska handbollsherrarna: Att jobba bort perioderna av slarv i anfallsspelet.

I försvaret har Sverige redan hittat rätt. Precis som i den förra matchen mot Spanien i Kristianstad öppnade Sverige bra bakåt när lagen drabbade samman igen i Malmö på torsdagskvällen. Det tog fem minuter innan spanjorerna fick hål på den blågula muren.

Vi är bra när vi får spela uppställt försvarsspel. Jag tror inte de gör mer än tio mål i sex mot sex. Det vi har problem med är deras kontringar och våra egna tekniska fel, säger försvarsjätten Magnus Jernemyr.

För det var där igen, de bortkastade kontringslägena och slarvet framåt.

Återkommande mönster

Johan Sjöstrand, som vaktade målet för kvällen, höll världsklass med 16 räddningar totalt. Men framåt tog det stundom stopp i det svenska spelet - ett mönster som återkommit i alla Sveriges förberedelsematcher:

I förlustmatchen mot Brasilien förlorade Sverige matchens sista minuter med 1-5.

I den första matchen mot Spanien spelade man 0-11 under slutet av den första halvleken.

Nu lyckades Sverige bara göra fyra mål under en tiominutersperiod i slutet av den första halvleken. Som tur var lyckades inte Spanien göra fler, och Sverige kunde revanschera sig lite med två snabba mål minuten före paus.

Jag tycker ändå vi fångar oss på ett bättre sätt än vad vi gjort i de andra matcherna, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Vi talar mycket om det och tittar mycket på video, men det är inte alltid så lätt att omsätta det i praktiken. Men vi fortsätter spela när vi slänger bort lite, och det är jag nöjd med.

Matchen slutade med svensk femmålsseger sedan Sverige höjt sig flera snäpp anfallsmässigt under andra halvlek. Sverige fick långa stunder spela fem mot sex, sedan man dragit på sig tre raka utvisningar.

Förbundskaptenen nöjd

Johan Jakobsson spelade inte på grund av känningar i ljumsken. I stället fick Drotts Magnus Persson, som kom med i truppen som sista alternativ sedan både Albin Tingsvall och Andreas Cederholm tackat nej, rejält med speltid på högerniopositionen.

Jag tycker själv jag kom in i matchen bättre än senast. Det finns fortfarande lite att jobba på, men det känns bra, säger Persson, som stod för nio mål.

Totalt har nu Sverige två segrar och tre förluster med sig från den tuffa förberedelseveckan, där de valt att spela sig i form i stället för att mer traditionellt träna ihop sig. Nu väntar tre lite lugnare dagar innan Sverige på måndag går in i EM i Danmark med match mot Montenegro.

Jag tycker vi har höjt oss hela resan under förberedelserna. Det känner jag mig väldigt nöjd med, säger Staffan Olsson.

Mer läsning

Annons