Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Vem har förtroende för EBT – och vad spelar det för roll?

”Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tar över ledartröjan och hamnar på rekordnivåer”, skriver medierna om en förtroendemätning som visar att medan väljarnas förtroende för Centerledaren Annie Lööf rasar, så ökar det kraftigt för KD-ledaren.

Men varför det är så är väldigt enkelt att analysera även utan att ha tillgång till nedbrutna siffror om i vilka grupper EBT går fram och i vilka Annie Lööf sjunker.

Ebba Busch Thor får helt enkelt betalt för att ha öppnat för att regera med stöd av SD från de väljare som tycker det är en bra idé – alltså SD-väljare och en stor grupp M-väljare.

Annie Lööf däremot straffas av högerväljare, besvikna över att hon stängt dörren för en ren högerregering som kräver SD-stöd – men samtidigt även av väljare till vänster för att hon indikerar att hon tänker göra det samma för Löfven om han inte genomdriver en tuff högerpolitik.

Det är ingen vild gissning att förtroendet för Lööf bara några dagar innan ultimatumet till Löfven var betydligt högre. Inte minst till vänster, där man då gladdes över att hon röstat ner Ulf Kristersson.

Det är inte heller nån vild gissning att Ebba Busch Thors skjuts i förtroende inte har mer än en högst marginell betydelse för partiets opinionssiffror. Ja, enligt den stora partisympatiundersökningen från SCB som presenterades på tisdagsmorgonen har KD:s stöd tvärtom försvagats. Jaha, så vad betyder ens ”förtroende” för en partiledare? Uppenbarligen inte att man tänker rösta på dem, så vad? Är poängen bara ett sätt att fylla tidningsspalter medan regeringsförhandlingarna fortskrider bakom stängda dörrar?

Men även då är partisympatiundersökningen mer intressant. Speciellt när man får klart för sig att stödet för alla tänkbara (och mer eller mindre realistiska) regeringskonstellationer tappar i SCB:s mätning förutom alla de som Socialdemokraterna ingår i. Stödet för en alliansregering minskar med 2,7 procentenheter medan den sittande regeringens stöd ökar med 1,8.

Det tål att funderas på för den som hoppas på extra val.