Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Var i Härnösand borde Systembolaget ligga?

Annons

När undertecknad flyttade till Härnösand 2001 låg Systembolaget ett par dörrar närmare Nybrogatan än i dag och på den tiden såg butiken helt annorlunda ut.

Självplock med hylla efter hylla av inbjudande färgglada förpackningar som i dag var det inte tal om. Det gällde tvärtom att man redan på vägen in hade bra koll på vad man ville beställa när det var ens tur. All alkohol lagrades nämligen på otillgängliga hyllor bakom en lång kassadisk.

Besynnerligt nog ser jag på Systembolagets hemsida att alkoholkonsumtionen det året, 2001, faktiskt inte skiljer sig alls från i dag sett till antal liter ren sprit per person över 15 år.

Att Systembolaget under åren däremellan gått över till självplock, satsat hårt på mångfald i utbudet och på service har inte ökat försäljningen. Men det är förstås en del av planen för bolaget. De har inte ökad försäljning som mål utan förväntas tvärtom balansera mellan restriktivitet och toppservice.

Systembolaget har många regler att förhålla sig till som monopolförsäljare av alkohol utanför den hårt reglerade krog- och restaurangvärlden.

Och det gäller inte minst var nånstans de ska ligga. Ja, det finns faktiskt ett helt avsnitt om butiksplacering på bolagets hemsida.

Här framgår att utgångspunkten är ”en butik i varje kommun”, att butikens lokaler ska hyras inte ägas och att en första, och i många mindre kommuner enda, butik ”etableras i centrum, eller i centrumnära läge, med beaktande av detaljhandel, service och infrastruktur. Därefter etableras butik med hänsyn till övrig detaljhandel och då främst närhet till dagligvaror”.

På insändarsidorna debatteras nu vilt den planerade flytten av Systembolaget från dagens placering ett hundratal meter fågelvägen till Dressman/Lindex lokaler.

Det stöts och blöts om det är krångligare att ta sig till Storgatan än Köpmangatan, om det finns tillräckligt med parkeringsplatser, om placeringen nära en livsmedelsbutik skrämmer bort den butikens potentiella kunder och kanske även får förbipasserande barn att känna sig otrygga – och om det möjligen ligger en konspiration bakom flytten.

Nej, ja, nej, nej och nej.

Men det är helt fascinerande hur så många av oss verkar fastna i att status quo alltid är bättre än nåt nytt.

Systembolagets nya lokaler känns inte bara väl anpassade till ändamålet, det är också ett viktigt steg i en pågående kamp att hålla handeln i Härnösands centrum vid liv. För Systembolaget är ju, kanske lite tragiskt, typ den enda butik i hela kommunen med stadigt hög efterfrågan och med noll risk att konka.

Och om den nya placeringen betyder att du måste gå ett par extra steg med ditt boxvin och kassen med öl, ja då får du nog leva med det.

En liten lustig detalj man också kan hitta i Systembolagets etableringspolicy är att en flytt av existerande butik till ny lokal är företagsledningens ansvar, men att styrelsen måste informeras om flytten ”kan anses vara av särskild betydelse utifrån att den kan komma att ifrågasättas av media, kommuner och liknade”.

Tyvärr för kritikerna lär ett par upprörda insändare om att det blir långt att gå från Bolagsbryggans parkering inte kvalificera sig för det.