Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Välförtjänt låga odds på Svanholm – men visst blir det alltid bättre med fler kandidater

Att det var Malin Svanholm Kramfors kommunalråd Jan Sahlén tänkte sig som efterträdare när han i förra veckan meddelade att han tänkte avgå, hymlade han inte med.

Det är vare sig en kupp eller en överraskning för någon. Svanholm har av sitt parti fösts i den riktningen ett tag nu och placerades som tvåa på Socialdemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i förra årets val.

Men själv ville hon vänta med besked till medlemmarna fått säga sitt. En vecka senare har hon tänkt lite mer, fått många glada tillrop och tackar ja till att bli nominerad. Manegen tycks krattad

Och förutom att besitta lång erfarenhet av kommunalpolitik och insikt om vad som funkar och inte funkar i en liten kommun som Kramfors, är det inte direkt tråkigt att det kanske ändå är dags för en kvinna.

Men Kramfors sossar har också, det tål väl att påminna om, en tradition av att vaska fram mer än en kandidat till dessa uppdrag – och sedan fajtas ganska hårt om vem som ska få det.

Inte minst efter den tumultartade hösten när Socialdemokraterna efter valet var berett att fimpa Vänsterpartiet som samarbetspartner i kommunen för att inte bli av med ordförandeskapet i den enda nämnd partiet föreslagit en kvinna i topp.

Det gör ingenting om S i Kramfors blir lite mindre manstunga, inte genom att peta män utan bara bredda fältet av kandidater. Att både Moderaterna och Centern i kommunen numera också leds av kvinnor blir ju en rimlig blåslampa i rumpan på arbetarepartiet.

Men Kramfors sossar har också, det tål väl att påminna om, en tradition av att vaska fram mer än en kandidat till dessa uppdrag – och sedan fajtas ganska hårt om vem som ska få det.

Det positiva med det är att det ger en spänst i de demokratiska processerna. Det räcker inte att som s-kandidat i en röd kommun bara vinna en omröstning för att sedan sitta säkert på sin post tills det är dags att gå i pension.

Det är en tuff tid framåt för Kramfors och det är bra om alla redan från start är överens om vägvalen.

Micael Melander, Jan Sahléns företrädare, ”kuppade” till sig topposten efter valet 2010 men petades av arbetarekommunens medlemmar bara fyra år senare och ersattes av Jan Sahlén som i sin tur bara stannar på posten i dryga fem år innan han lämnar över den till … Malin Svanholm får man väl ändå anta.

Men räkna inte med att det är färdigt innan beslutet klubbas senare i höst. Och blir det fler kandidater vore ju en kandidatutfrågning inför och av partimedlemmarna inte alls dumt. Det är en tuff tid framåt för Kramfors och det är bra om alla redan från start är överens om vägvalen.