Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: V gör gemensam sak med M och KD för att rösta ner regeringen och jag kan inte låta bli att tycka att det är helt ok!

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna lovade i ett utspel i måndags fem miljarder extra till kommuner och regioner i den kommande vårbudgeten. Vänsterpartiet har redan tidigare krävt mer och ”hotade” att gå ihop med M och KD för att fixa det. Och det verkar ha funkat över förväntan.

De tre partierna säger nu att de kommer att lägga ett förslag i riksdagen att skjuta till ytterligare cirka 2,5 miljarder utöver de fem som regeringen föreslår.

De tre partierna säger nu att de kommer att lägga ett förslag i riksdagen att skjuta till ytterligare cirka 2,5 miljarder utöver de fem som regeringen föreslår – och ta det allra mesta av pengarna från en enskild åtgärd i Januariavtalet, nämligen Centerns nya förslag om subventionerade arbetsgivaravgifter som ersatte partiets tidigare ännu uslare förslag om just subventionerade arbetsgivaravgifter.

En mindre del av pengarna tänker man ta från Miljöpartiets nya friårsförslag – ”utvecklingstid” som, ja med risk för att upprepa mig, ersatte partiets tidigare ännu uslare förslag om friår.

Moderaterna har ju tidigare inte alls varit intresserade av att höja statsbidragen i den här storleken och det är ju så uppenbart bara ett sätt för speciellt M och KD att jävlas med regeringen för att visa att man kan göra det.

Moderaterna har ju tidigare inte alls varit intresserade av att höja statsbidragen i den här storleken och det är ju så uppenbart bara ett sätt för speciellt M och KD att jävlas med regeringen för att visa att man kan göra det.

Det är ju också sant som finansminister Magdalena Andersson (S) säger i en kommentar, att det är aningen besynnerligt att M, KD och V helt utan vidare diskussion köper regeringens satsning på fem miljarder utan att ens veta hur regeringen tänkt finansiera den.

Och alltihop gör förstås även hela den moderata marknadsföringen av överenskommelsen med V helt absurd när man dels låtsas vara den drivande kraften, dels låtsas som att det är ett slopande av friårsförslaget som betalar satsningen och inte den pyttelilla budgetpost det är.

Men de får också rätt ordentligt stryk av sina väljare i kommentarsfälten nu för att dels ha gjort upp med V, dels finansierar sitt utspel med att höjda skatter och dels för att så många av deras sympatisörer tycks övertygade om att kommunerna och regionerna egentligen inte behöver extrapengarna.

Statsminister Stefan Löfven är säkert inte alls road över en stundande riksdagsomröstningsförlust även om det bara är samarbetspartiernas hjärtefrågor som ryker. Miljöpartiet sitter nog och muttrar på sin kammare, men det är inget emot Centerpartiet som verkligen är helt rasande.

Inhoppande partiledaren Anders W Jonsson ryter på Twitter om hur M och KD överger ”traditionell borgerlig politik för att samarbeta med Vänsterpartiet” och att hur Moderaterna ”brukade vara ett parti som klarade av att hålla två tankar i huvudet samtidigt – vi kan både sänka skatten och satsa på välfärden” – med en hänvisning till allianssamarbetet.

Inhoppande partiledaren Anders W Jonsson ryter på Twitter om hur M och KD överger 'traditionell borgerlig politik för att samarbeta med Vänsterpartiet'.

I Expressen ger han ett närmast förtvivlat intryck när han på frågan om han verkligen inte tror att Ulf Kristersson tar chansen att klämma till regeringen svarar: ”Jag vill ändå tro människor gott, och jag tror ändå att både Moderaterna och Kristdemokraterna ser att Sverige är i behov av ett antal liberala reformer. Men om det skulle vara så att de säger att ’vi skiter i sakpolitiken, för oss är det viktiga att sabotera och göra upp med våra värsta motståndare för att kunna blockera’. Då har vi ju fått en ny formering inom svensk politik.

Även partiets ekonomisk-politiska talesperson, länets Emil Källström, menar på Twitter att det är ”Mycket förvånande att Moderaterna går i bräschen för skattehöjningar på jobb och företagande. Detta för att finansiera en kommunsatsning som är hälften så stor som den vi presenterade i måndags - utan skattehöjningar.

Att Moderaterna mer än något annat vill jävlas med Centern innebär alltså att den enskilt viktigaste delen av januariavtalet för Socialdemokraterna och Löfvens del faktiskt lyckats.

Att Moderaterna mer än något annat vill jävlas med Centern innebär alltså att den enskilt viktigaste delen av januariavtalet för Socialdemokraterna och Löfvens del, att helt avväpna alliansen och därmed lägga krokben för att de skulle pussla ihop sitt samarbete lagom till nästa valrörelse, faktiskt lyckats.