Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Vi håller på att sabba hela sjukförsäkringssystemet

– Vi har ett intryck av att det är svårare att få gehör för våra sjukskrivningar. Ibland får vi frågor som vi upplever som fullständigt absurda, säger Göran Bolin, enhetschef för läkarna inom vuxenpsykiatrin i Landstinget Västernorrland om bristerna hos läkarna som bedömer läkarintyg åt Försäkringskassan.

Experter bedöms – och ifrågasätts – av personer som saknar medicinsk kompetens, menar läkarna.

För landstinget Västernorrlands del märks det allra tydligast inom den snabbast ökande sjukskrivningsorsaken i Sverige de senaste åren – psykiatriska diagnoser. Men det är bara toppen på isberget. Det är inte bara inom psykiatrin eller bara inom landstinget Västernorrland problemet finns.

När Britt låg i sjukhussängen två dagar efter ett hjärtklaffbyte damp det ner ett brev hemma på hallgolvet. Försäkringskassan meddelade att man inte godkände intyget hennes hjärtläkare skrivit.

Britts dotter rusade runt på sjukhuset i jakt på en läkare som kunde skriva ett nytt intyg.

”Men, men, jag förstår inte? Har de inte godkänt överläkare NN’s intyg?! Det är ju en hjärtoperation, stammade läkaren Britts dotter till slut fick tag i innan han skakade på huvudet och sa att, förstås, skulle göra ett nytt försök.

Den andra gången gick sjukskrivningen igenom, men bara från själva operationsdagen. De två veckorna hjärtspecialisten ville att Britt skulle vara hemma och tillgänglig för provtagning på kort varsel inför operationen bedömdes av Försäkringskassans läkare inte ”nödvändigt”. Ingen ersättning.

Man behöver inte leta speciellt intensivt för att hitta liknande historier precis överallt.

Alla har en Försäkringskassehistoria. Alla har träffat på en försäkringsläkare som ifrågasätter bedömningen gjord av läkaren som faktiskt träffat och behandlat patienten, ibland på nästan skrattretande grunder. Och konsekvensen blir inte bara att sjuka människor nekas ersättning, det föder också en rättsosäker godtycklighet i hela sjukförsäkringssystemet.

Ledarsidan skrev tidigare i höstas om en eskalerande konflikt mellan Försäkringskassan och läkarkåren med sjuka människor i kläm emellan dem.

Kassan menar att läkarna inte förstår kassans uppdrag och dessutom skriver för dåliga intyg som kräver upprepade kompletteringar. Läkarna kontrar med att ifrågasätta den medicinska kompetensen att överpröva deras bedömningar hos Försäkringskassans handläggare. ”Vi känner våra patienter bäst!”

”Och mitt i skiten sitter sjuka människor som undersöks och bedöms av en läkare och får ett intyg på att de saknar arbetsförmåga – som långt senare underkänns av Försäkringskassan som kräver komplettering på komplettering som ändå leder till ett avslag.”

I ledaren uppmärksammas hur läkare, oroade över att patienterna de behandlar inte ska få sina pengar, gör medvetna feldiagnoser i sjukintygen så att de enklare ska godkännas av Försäkringskassan som man befarar helt enkelt inte har kompetensen att begripa den riktiga diagnosen. En komplicerad neurologisk diagnos byts ut mot något mer lättfattligt, som en fraktur.

Den aktuella konflikten här i landstinget handlar om psykiatriska diagnoser och den intervjuade läkaren Göran Bolin säger förstås ingenting om att de inom vuxenpsykiatrin ”hittar på” diagnoser för att slippa bråka med Försäkringskassan.

Men känner man som läkare att den bedömning man gör är rätt och att den kommer att ignoreras av någon utan tillräckliga kunskaper och sätta sjuka människor i en orimlig position, ja då kommer vi förstås allt närmre just en sån verklighet. Och då är hela sjukförsäkringssystemet satt ur spel.