Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Vad kan Löfven svälja?

Svenska Dagbladets politiska kommentator Göran Eriksson sätter ord på vad som hände i riksdagshuset i tisdags eftermiddag: ”Lööf erbjuder Löfven att bli borgerlig statsminister”.

Vill Löfven ha Centerns stöd … Eller nej, vill Löfven att Centern ens ska överväga att inte rösta ner honom i statsministeromröstningen nästa vecka, måste han vara beredd att driva liberal, borgerlig politik.

Så dundrade Centerledaren Annie Lööf på – superangelägen att knuffa över ansvaret på regeringsbildningen tillbaka i Löfvens knä igen efter månader av politiker, väljare och ledarsidor förklarat att det nog ändå är hon som måste bestämma sig för S eller SD.

Till Löfven skickade Lööf därför en kravlista hon på tisdagen förklarade att hon inte ens var beredd att förhandla om – en lista med borgerlig politik till och med mer höger än den politik hennes eget parti var med och genomdrev under regeringen Reinfeldts åtta år vid makten.  

”Acceptera eller förkasta” sa Lööf och listade några ”få” exempel som sänkta skatter, försämrad arbetsrätt, marknadshyror och slopade turordningsregler.

Vissa ser de tuffa kraven som ett sätt att garantera ett nej från Löfven utan att själv anklagas för att ha stjälpt regeringsbildningen – andra ser det, trots det väldigt definitiva språket, som en inledning på en förhandling där man tar i ordentligt i början för att ha något att pruta om.

För nej, Löfven tänker självklart inte bilda en socialdemokratisk regering och regera med ett annat partis reformagenda.

Men nu har det snart gått tre månader efter valet och hade Löfven haft något annat alternativ att regera utan stöd, om än passivt, av Centerpartiet och Liberalerna så hade han redan gjort det.

Det hade varit den härligaste saken i världen om det gick att bilda en rödgrön majoritetsregering. Men där är vi inte, och vi skulle inte heller få det i ett extra val.

Som ledarsidan konstaterade redan igår kan Socialdemokraterna med knappt 30 procent av rösterna inte förvänta sig att få bestämma allt. Det kommer att kräva politiska eftergifter. Det kommer att göra ont.

För Löfvens del handlar det om att väga en politisk kompromiss där han delvis tvingas driva igenom politik han inte gillar mot alternativet, en högerregering som med stöd av SD kan driva hård borgerlig politik inom varje politikområde.