Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Vad Busch Thor faktiskt tycker om fattigpensionärer

Tycker Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att fattigpensionärer får skylla sig själva? Att man i Sverige ”får den pension man förtjänar” och att alternativet är ”socialism” som vi inte vill ha?

Ja, rätt många av er tror det i alla fall – att döma av de dussintals inlägg på Facebook och Twitter bara i mitt eget flöde de senaste dagarna där det bifogas en skärmdump av vad som påstås vara KD-ledarens Twitterinlägg med bifogade mindre smickrande kommentarer om hennes intelligens.

Men nej.

Låter det för ”bra” för att vara sant – och i det här fallet med likhetstecken mellan ”bra” och ”något som bekräftar mina fördomar om en partiledare och ett parti jag ogillar” – så är det sannolikt inte sant. Om det inte handlar om något Donald Trump twittrat förstås, då den amerikanske presidenten verkligen dagligen slår nya rekord i plumphet och barnslighet i sociala medier…

Det så vitt spridda tweetet om fattigpensionärer kommer från ännu ett fejkkonto upplagt med korrekt namn och bild så att den slarvige läsaren lätt ska luras.

Fler än Busch Thor är utsatta, det finns exempelvis inte färre än fem twitterkonton som heter ”Statsministern”, men få har fått det genomslag som ovan nämnda pensionärstweet. Ja, få av Ebba Busch Thors ÄKTA tweets har fått samma genomslag. Och det är synd, för vad KD-ledaren tycker borde förstås vara mer debattvänligt än vad hon inte tycker.

”Låg pensionen efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat.” Det är ett äkta tweet av Busch Thor.

Det har ett par år på nacken nu, men är det egentligen så långt ifrån fejkbudskapet ”skyll er själva”?

Kvinnor som tar hela det primära föräldraansvaret med föräldraledighet och minskad arbetstid under barnens uppväxt kommer få drastiskt lägre pension på grund av det valet om den andra föräldern inte överlåter en del av sin pensionsrätt till sin partner. Men det är det försvinnande få som gör.

Ändå fortsätter KD argumentera för att en regering som vill fördela den betalda föräldraledigheten mer jämnt mellan föräldrarna tror sig veta bättre än föräldrarna själva.

”Familjepolitiska pekpinnar”, kallar Busch Thor det i ett nytt debattinlägg. Precis som hennes pensionspolitiska dito alltså.