Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Tar Nilsson över när Lövgren lämnar landstinget?

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) väljer att inte ställa upp för omval i nästa års landstingsval.

Det är vad en spelare skulle kalla en riktig lågoddsare. Det har varit för tuffa år för Erik Lövgren och Socialdemokraterna i landstinget, på alla sätt och vis. I sitt pressmeddelande nämns år av hot och hat som snabbt bryter ner viljan att ta på sig dessa bespottade politiska uppdrag. Och kanske är just landstingsuppdrag de allra värst utsatta.

Men ingen kan heller blunda för att nästa års landstingsval är en riktig mardröm för Socialdemokraterna som på grund av skandaler, neddragningar, partistrid och ett svagt politiskt ledarskap riskerar att göra det svagaste valet någonsin.

På ett sätt är det en paradox med tanke på att alla distriktskongresser (där ombuden kommer från hela länet) sedan valet backat upp partiets landstingspolitik. Kan partiet vara så helt ur synk med sina väljare?

När Lövgren nu säger att beslutet att inte ställa upp för en mandatperiod till är hans eget beslut och att han inte utsatts för påtryckningar från partiet är det en sanning med modifikation. Det är nämligen inte så många som tror att Lövgren fått förtroendet att toppa en S-landstingslista nästa år ens om han ville.

Socialdemokraternas valberedningar jobbar, precis som de andra partiernas, just nu på högvarv för att förbereda nomineringarna inför valsedlarna som ska spikas på regionala partikongresser i vår. Nu intervjuas alla som vill ha ett uppdrag efter nästa val. Vem vill fortsätta? Vem har stöd att fortsätta? Vem ges vid samtal med valberedningen beskedet att de sitter löst?

Så det är därför riksdagsledamöter inte alltid vågar säga offentligt att de vill stanna en mandatperiod till i riksdagen – eller kommunpolitiker på en ledande post i en nämnd – innan valberedningen sagt sitt. För politiska uppdrag bestämmer de enskilda partiföreträdarna inte över själva.

Vissa partiföreträdare kommer att, utan att de själva kanske önskar det, flyttas från lokal till regional nivå – eller från riksnivå till lokal.

I landstinget har Socialdemokraterna redan under innevarande mandatperiod petat ett landstingsråd. Elisabet Strömkvist fick väldigt kort tid på sig innan partiet tappade tålamodet – men även efter att Lövgren tog över har man mer än en gång övervägt att byta ut även honom, men hejdat sig i sista stund.

Toppkandidaten partiet då hade att ta över landstinget är nog samma person man bestämmer sig för att lyfta inför nästa mandatperiod – kommunalrådet i Härnösand, Fred Nilsson.

Det vore ett smart val. Dels för att Nilsson kommer från Härnösand, den lilla diplomatiska oasen i ”mitten” av länet, dels för att Nilsson uppenbart har ork och lust kvar för en till mandatperiod i politikens tjänst och kan använda den energin han demonstrerat i två mandatperioder i Härnösand på att göra rent hus i landstinget innan han tackar för sig.