Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Så här blir S riksdagslista för Västernorrland

1. Stefan Löfven, Stockholm

2. Malin Larsson, Sundsvall

3. Jasenko Omanovic, Härnösand

4. Kristina Nilsson, Örnsköldsvik

5. Ingemar Nilsson, Sundsvall

6. Linnea Stenklyft, Sollefteå

Så gissar ledarsidan att slutresultatet blir när Socialdemokraterna i Västernorrland fastställer sin riksdagslista vid partiets distriktskongress nästa år.

Statsminister Stefan Löfven valde bort hemkommunen Stockholm för att istället toppa den socialdemokratiska riksdagslistan i Västernorrland. Men tappar S regeringsmakten betyder det att Löfven lägger beslag på ett av s-mandaten. Och vem vet hur många partiet får?

I dag har Socialdemokraterna fem av de tio riksdagsmandat Västernorrland fick i valet 2014 (åtta fasta och två utjämningsmandat).

Behåller S regeringsmakten och dessutom kan försvara dessa fem länsmandat betyder det att det är på någon av översta sex platserna på riksdagslistan man vill vara för att få en riksdagsplats. (Som statsminister och statsråd entledigas man från riksdagen och en ersättare tar platsen i deras ställe.)

Två riksdagsledamöter ställer inte upp till omval – så förutom Löfven finns plats för två nya namn.

Så varför just de sex ovan? Och varför i denna ordning?

Ja, det är här det intrikata representationspusslet ska läggas. Hänsyn ska tas för kön, ålder, geografi – och den väldigt delikata frågan om dragningskraft. Vem kan locka väljare?

Eftersom de två kvinnorna som låg ovanför Kristina Nilsson lämnar riksdagen, säger traditionen att Nilsson helt enkelt flyttas upp. Men då skulle det bli tre ångermanlänningar i topp och Medelpad inte ha en kandidat förrän på listans fjärde plats. Det kommer så klart Sundsvall inte gå med på.

Den mindre troliga möjligheten är att partiet byter plats på Jasenko Omanovic och Ingemar Nilsson och placerar Sundsvallssossen på tredje plats. Men då riskerar partiet vid ett tappat mandat bli av med sin enda utlandsfödda ledamot.

Då är det mer sannolikt att Malin Larsson lyfts till andraplatsen och Kristina Nilsson får nöja sig med fjärdeplatsen. Inte minst kanske som Larsson är den enda valbara kandidaten under 40 år (ja, till och med den enda under 50…).

Linnea Stenklyft på en möjlig sjätteplats får jobba hårt för en socialdemokratisk valseger om hon ska få chansen att byta arbetsplats och arbetsort efter 9 september.