Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Prins Daniel har fattat det där med ojämlikhet

– Om jag är ensamstående trebarnsmamma som jobbar inom vården, då är det inte så att jag funderar på om jag ska sticka ut och jogga med mina barn. Jag ska hinna få kläderna rena och maten i ordning.

Det är i en stor intervju i Dagens Nyheter som prins Daniel, mitt ibland det rojalistiska trams som alltid måste ta plats i intervjuer med medlemmar i kungafamiljen, demonstrerar att han fattat kruxet med den hälsoutmaning Sverige står inför: det räcker inte att veta vad som krävs för bättre hälsa.

Tre av fyra tjejer och mer än hälften av alla killar rör sig mindre än de rekommenderade 60 pulshöjande minuterna per dag. Det visade statistik som Centrum för idrottsforskning presenterade i maj.

Mamma eller pappa skjutsar barnen till skolan istället för att de cyklar, datorn drar mer än organiserad idrott på fritiden och helgerna tillbringas stillasittande. Och passiviteten blir bara värre ju äldre barnen blir. Knappt en av sju tjejer på gymnasiet rör sig tillräckligt mycket.

När Riksidrottsförbundets sakkunniga Aila Ibanez Mengüc intervjuades i Corren.se i dagarna, hänvisar hon till ännu mer skrämmande statistik: att den fysiska inaktiviteten också kryper ner i åldrarna. Bara en av tre fyraåringar rör sig den där nödvändiga timmen.

Men där Ibanez Mengüc fokuserar på kunskap som lösning, om vi bara tidigt lär barnen och föräldrarna att passivitet är dåligt blir det bättre, sätter prinsen alltså fingret på det väsentliga: kunskap är inte allt. Förutsättningar spelar roll.

Det finns inte en enda stillasittande person i landet som inte vet att det är viktigt att röra på sig. Det finns inte en enda överviktig person som inte fattar att övervikt är en hälsofara. Men sen då?

Skolgymnastiken kan vara en dellösning, men som både Aila Ibanez Mengüc och prins Daniel betonar i sina respektive intervjuer är inte heller det en självklarhet om barnen som behöver den mest inte riktigt tar plats.

Men även här är det prinsen som är på rätt spår när han pratar om ”rörelseglädje” istället för idrottslektioner som anpassas efter barnen som tränar exempelvis fotboll, hockey eller basket på fritiden. Dessa behöver inte en skolidrott anpassad till deras nivå, det gör däremot de för vilka skolidrotten är den enda riktiga träning de får i veckan - och där fysisk aktivitet inte kommer naturligt.

Det handlar inte om att ”hålla tillbaka” begåvade elever, det handlar om att få upp ögonen för en så grundläggande ojämlikhet som den som, krasst sagt, innebär att fattiga dör i förtid. Inte för att de inte fattar bättre eller är oförmögna att ta eget ansvar, utan för att de redan i ungdomen fastnar i förutsättningar de inte har makt att förändra.

–  Vi som har bra förutsättningar, vi blir bara mer och mer medvetna. De som redan har det tufft ekonomiskt och socialt, det är de som alltid drabbas först av sjukdom och även där har det svårast, säger prinsen i sin DN-intervju.

Trillar polletten ner enklare hos vissa när det är en prins som pekar på samhällets ojämlikhet? Förhoppningsvis.