Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Nu blåser även Löfven i den där hundvisslan

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill sätta in militären mot gängkriminaliteten.

Under onsdagens partiledardebatt menade Åkesson, vad SD också motionerat om ett flertal tillfällen med början 2011, att det var dags att sätta in militären för att få bukt på den organiserade brottsligheten.

Om detta kan man tycka en himla massa, men mest tycker man kanske att den socialdemokratiska statsministern – killen uppvuxen några mil från Lunde i Ådalen – utan omskrivningar bara kunnat säga nej till förslaget. ”Nope, nej, inte en chans! I Sverige sätter vi inte in militär mot den inhemska befolkningen för att hantera vad som är ett polisiärt ansvarsområde. Nej tack!”

I maj 2006 stod jag där i ett kylslaget Lunde tillsammans med Löfven på 75-årsdagen av militärens skott mot demonstrationståget. Löfven, då ordförande för IF Metall, talade bara ett stenkast från Lenny Clarhälls staty om hur det som hände aldrig skulle få hända igen.

Och inte ens mer än ett decennium senare är det troligt att Löfven på riktigt överväger att sätta in militär mot uppblossande gängkriminalitet i landets tre största städer.

Varken polisen, försvaret eller den politiska makten lär tycka det är en bra idé av massor av anledningar. Att det gick ordentligt illa sist svensk militär sattes in mot demonstrerande civilbefolkning för över 85 år sedan är kanske inget övertygande argument i dag, men det bör avskräcka. Militär och polis har trots allt helt skilda uppgifter och helt skilda mål för sin verksamhet.

Det är inte heller så att det finns någon överbemanning inom försvaret som bara väntar på arbetsuppgifter, tvärtom.

Så att Löfven på direkta frågor från samlade medier på onsdagen inte bara förmår sätta ner foten utan vimsar runt om hur han vill sända ett tydligt budskap till de grova organiserade brottslingarna men att det inte är hans ”förstahandsval”, ja det handlar förstås bara om att skicka signaler till alla de här ”det råder krigstillstånd i Sverige”-foliehattar som trollar runt i sociala medier och låtsas som att vanligt folk inte kan röra sig utomhus efter mörkrets inbrott i större delar av landet.

Det är samma hundvissla som Moderatledaren Ulf Kristersson blåste i när han i ett tal betonade att ”i Sverige talar vi svenska”.

Lika lite som Löfvens budskap var riktat till kriminella grupper i Sverige, var Kristerssons riktat till svenska invandrare. Frekvensen var istället inställd på precis samma grupper som ovan; väljargrupperna som inte tycks mottagliga för politiskt resonerande utan mest tycker att hela samhället daltar med folk som inte vill göra rätt för sig medan de själva känner sig osedda och bortskyfflade.

Och det är dessa partiledarna vill locka bort från sofflocket – eller från Sverigedemokraterna för vilka detta är väljarbasen – genom att vara tuffa mot kriminella och invandrare.

Eller som internationella nyhetsbyrån Reuters, som igår uppmärksammade Löfvens utspel, så koncist formulerar det: ”Lag och ordning kommer sannolikt att vara en viktig fråga vid parlamentsvalet i september där det populistiska oppositionspartiet Sverigedemokraterna kopplar allmänhetens oro över den stigande brottsfrekvensen till en stor ökning av antalet invandrare.

Om hundvisslan tjuter så här redan i januari vågar man inte tänka på hur det kommer att låta längre fram i valrörelsen.