Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Migrationsverket måste ta mer ansvar för Hågesta

Sverige behövde ett ”andrum” efter omfattande flyktingmottagning – 80 000 personer på bara två månader – hösten 2015, menade regeringen. Viktiga samhällsfunktioner klarade inte av ansträngningen sa man.

Inflödet av asylsökande skulle stoppas upp för att ge samhället chansen att rusta upp – och för att åstadkomma ett värdigt mottagande för dem som redan kommit.

Men det är just där det brister nu, 2,5 år senare.

Migrationsverket, som agerade rent desperat hösten 2015 och bland annat en tid tyckte att ett fartyg med plats för 2000 personer kunde vara ett lämpligt asylboende i Härnösands hamn, tar inte tillräckligt stort ansvar för de placeringar man gjort. Alldeles speciellt när det gäller kommunerna som tagit ett oproportionerligt stort ansvar för att ta emot flyktingar.

Asylboendet i Hågesta i Sollefteå är ett lokalt exempel där det blir uppenbart att ”bara” 125 personer på ett boende, tvingade till förödande passivitet, kan få kaotiska konsekvenser inte bara på boendet utan i närsamhället.

Nej, det är så klart inte så att vuxna människor ska fråntas ansvaret för destruktivt agerande – men när 125 personer i allt väsentligt behandlas som internerade på en begränsad yta utan att ha något att göra så hade vem som helst kunnat lista ut att det skulle uppstå problem.

Men det är ju inte säkerhetsvakter som behövs mest på Hågesta – utan andra boendelösningar. Att Migrationsverket hänvisar att boendet ändå kommer att avvecklas i mars nästa år är ju ingen lösning. Och det tar inte heller oron bland befolkningen i Sollefteå på allvar.

Migrationsverket måste göra mycket mer – och det snabbt!