Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Inte ens med vinklade opinionsmätningar lyckas näringslivet hitta stöd för välfärdsvinster

Vi svenskar överskattar välfärdsföretagens vinster. Jättemycket.

En Sifomätning genomförd på uppdrag av Entreprenörsforum visar att mer än hälften av oss tror att vinstmarginalerna är högre än de är (eller i alla fall vad företagen själva uppger att de är).

Enligt det tillhörande pressmeddelande från forskningsstiftelsen Entreprenörsforum är det också så att ”När respondenterna informeras om de verkliga vinstnivåerna på 4-6 procent är det en majoritet av befolkningen som anser att dagens vinstnivåer är lagom eller för låga, 46 respektive 7 procent”.

Det finns också ett samband mellan att tro att vinsterna är högre än de är och att vilja ha begränsningar av vinstuttaget, visar undersökningen.

Jaha. Och vad betyder det då?

En tolkning utifrån undersökningsresultatet skulle förstås kunna vara ”Åh så bra, då skulle ju vinstbegränsningen som föreslås verkligen bara klämma åt de företag som gett sig in i branschen för att plocka ut pengar!”

Men det är tydligen inte alls så vi ska läsa det, utan precis tvärtom!

Enligt den ordentligt vinklade frågeställningen i Sifo-undersökningen – som man frågar får man svar vet vi ju – är det tydligen tänkt att vi ska förstå att vinstbegränsning är trams och att det ”rätta” svaret är att ensidigt gå på linjen om kvalitetskrav istället, något som främst Moderaterna drivit.

Som om det verkligen skulle finnas en inneboende motsättning att ställa ordentliga krav på en skattefinansierad verksamhet och samtidigt sätta ett tak för hur mycket skattemedel som kan plockas ut i vinst från samma verksamhet…

”Det är viktigt att frågorna formuleras rätt”, säger Pontus Braunerhjelm, forskningsledare vid Entreprenörskapsforum, i en avslöjande kommentar till mätningen i pressmeddelandet.

Braunerhjelm fortsätter: ”Vad gäller vinstbegränsningar som skulle innebära slutet på privata välfärdsalternativ, ställer sig 39 procent positiva medan 48 procent är negativa.”

Okej, jag hänger kanske inte med här - men om man först konstaterat att vinstnivåerna bland en klar majoritet av välfärdsföretagen redan i dag är lägre än den som föreslås av vinstutredningen så var kommer ens ”slutet på privata välfärdsalternativ” in som en frågeställning i opinionsmätningen?

Är inte det bara ett fult sätt att skrämma folk som gillar att ha mer än en vårdgivare att välja mellan att tro att alla former av vinstbegränsningar oundvikligen skulle leda till slutet på all privat vård och omsorg?

Och faktum är väl att det är ett rätt slående resultat att 38 procent av de tillfrågade alltså inte ens om precis alla privata alternativ skulle försvinna från den svenska välfärden, motsätter sig en vinstbegränsning… (trots att det alltså inte skulle bli effekten).

Pressmeddelandet från Entreprenörsforum avslutas med påståendet att ”välfärden har blivit ett slagträ i den politiska debatten där retoriken är viktigare fakta”.

Och efter alla dessa fulvinklingar är jag onekligen böjd att hålla med.