Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Hur har du det själv i Stockholm, Svenonius?

Det är inte många ställen i Sverige moderaten Irene Svenonius kan besöka och slippa frågor om det kaos som är Stockholms läns landsting som hon styr som finanslandstingsråd.

Västernorrland är uppenbarligen ett undantag. Här är vi så fokuserade på vår egen landstingskris att det var uteslutande frågor om denna som moderatpolitikern fick under besöket i Sollefteå tidigare i veckan när hon fick uttrycka sin oro över läget.

Finanslandstingsrådet kom undan med att snacka BB-ockupation, om en moderatrapport om otillgänglig vård i Västernorrland och om vårdköer – istället för det totala BB-kaos hon själv för stunden lagt bakom sig i Stockholm, om överbeläggningar och vårdköer som får krigsrubriker i rikspressen.

Ja Irene Svenonius slapp helt konfronteras med en vårdkris i det rikaste av landsting – i både befolkning, befolkningstäthet och pengar – som hon är den högsta politiskt ansvariga för.

Men det är väl å andra sidan mer ledarsidans sak att göra tidningens läsare uppmärksamma på.

När ledande moderater i länet säger att de kan sköta landstinget bättre än den nuvarande majoriteten, är det rimligen moderatstyrda landsting de vill peka på som bevis för den kompetensen – och i Stockholm har man haft makten i 12 år i sträck, till stora delar under en moderatstyrd regering, och har ändå inget att skryta med.

Dagens Nyheter skrev häromveckan om hur 9000 patienter står i kö till en operation enbart vid Karolinska universitetssjukhuset av vilka nästan en tredjedel fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar.

Man rapporterades om privata vårdbolaget Aleris som lägger ner en specialistmottagning i förorten Rinkeby eftersom man inte gör tillräckligt hög vinst där eftersom patienterna, oftare med utländsk bakgrund och lägre inkomster, är sjukare än inne i stan och att besöken drar ut på tiden.

När högern lovar att privata alternativ ska ersätta offentligdrivna verksamheter tål det att påminna att förbehållet som alltid medföljer är ”så länge det går att göra vinst”.

I Svenska Dagbladet rapporterades så sent som på måndagskvällen om hur nästan var femte vårdplats på huvudstadens sjukhus är stängda på grund av personalbrist, om hur man trots detta har ett sparbeting på tre av sjukhusen på 365 miljoner och om överbeläggningar som innebär att nyopererade patienter placeras i sjukhuskulvertar, i receptionsområden eller duschrum.

Ändå är detta inte det värsta exemplet på krisen i Stockholm. Det finns en landstingsledningsproblematik där också nämligen: en landstingsledning som sjösatt byggandet av ett nytt universitetssjukhus, Nya Karolinska, som inte bara hamnar i tidningarna stup i kvarten för att grejer inte funkar som de ska och leder till att exempelvis operationer ställs in och patienter måste flyttas till andra sjukhus – utan för att det dessutom är världens dyraste!

Det skulle kosta 14,5 miljarder – när det till slut öppnades för ett drygt år sedan hade man betalat uppemot 25 miljarder och gömmer sig bland fakturorna gör bland annat konsulträkningar på närmare 60 miljoner som det tydligen helt saknas underlag för.

Senare i år ska sjukhuset dessutom ta över förlossningsvården men är så underdimensionerad att 1500 förlossningsplatser i huvudstaden riskerar att gå förlorade!

Läget är så allvarligt i landstinget i Stockholm när det gäller hanteringen av Nya Karolinska att finansminister Magdalena Andersson i dagarna förklarade att hon inte utesluter att regeringen tillsätter en kriskommission – något hon dock tycker att Moderaterna själva borde ha gjort för länge sedan.

Men istället reser alltså den ledande politikern runt i landet och berättar för väljare i andra landsting om hur bekymrad hon är över DERAS undermåliga vård. Hepp!

Nej, att det kanske är värre i ett annat landsting gör inte situationen bättre här. Det finns massor att jobba med, mer än någonting annat sannolikt förtroendet för tjänstemännen och de ledande politikerna. Men att tro att marknadskrafterna skulle lösa vården i Västernorrland när de inte ens är i närheten av att göras det i Stockholm… Nja.