Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Förskingring, muslimhets och rasism – en helt vanlig SD-vecka

"I could stand in the middle of 5th Avenue and shoot somebody and I wouldn't lose voters.” Så sa Donald Trump ett par månader innan han valdes till USA:s president.

Man funderar ju på hur många gånger killarna i det sverigedemokratiska toppskiktet sagt samma sak bakom stängda dörrar. För det verkar ju inte spela någon roll alls vad de gör, kärnväljarna letar ändå ursäkter och bortförklaringar.

För vilket annat parti som helst hade skandalerna kopplade till SD bara de senaste tio dagarna inneburit katastrof. Men för SD är det precis som vanligt.

Riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) dömdes förra veckan till fängelse i ett år för grov förskingring – ett brott utfört mot det egna partiet.

Men det spelar ingen roll.

”Anders har låtit sitt omdöme brista på ett sätt vi ser mycket allvarligt på. Vi är överens om att det inte längre är möjligt för honom att fortsätta verka som politiker” skrev förvisso partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, i ett pressmeddelande inför domen.

Men partiet tänker fortsätta betala Forsberg som ”konsult” åt riksdagsgruppen.

Lite som när partiet petade Erik Almqvist efter järnrörsskandalen men anlitade honom mot en miljonersättning för att fortsätta göra jobb åt dem.

Förmodligen blir det även så partiet kommer att hantera nästa brottsmisstänka riksdagsledamot, Kent Ekeroth. Hans rättegång där han stod åtalad för ringa misshandel inleddes tidigare i veckan och samme Mattias Karlsson har även denna gång sagt att Ekeroth omöjligen kan sitta kvar i riksdagen vid en fällande dom. Men det kommer ju ändå inte spela nån roll.

Efter järnrörsskandalen som Ekeroth var en del av petades han som rättspolitisk talesperson och deltog inte heller i utskottsarbetet. ”Bestraffningen”, precis som inför åtalet om ringa misshandel, var alltså betald ledighet från riksdagen.

Alla fattar ju att SD alldeles oavsett utfallet i rätten kommer att fortsätta försörja även Ekeroth. Nolltoleransen som lett till att flera av partiets företrädare på lokal nivå kastats ut, omfattar inte höjdarna. Det är sen länge.

Hur tydligt det är märks på de helt obefintliga SD-reaktionerna på andre vice talmannen Björn Söders utspel tidigare i veckan där han misstänkliggjorde de drabbade vid ett terrordåd utanför en moské i London och var beredd att ursäkta terroristen om det var så att han visste ”att de begått olika handlingar och så vidare”.

Det räcker med misstankar för att det ska vara försvarligt ta lagen i egna händer och meja ner muslimer.

Och om detta nu inte vore en fullmatad SD-vecka så avrundar partiets partisekreterare Richard Jomshof med en rasistattack mot en moderat kommunpolitiker.

Kahin Ahmed skrev i ett debattinlägg att politikerveckan i Järva, som genomfördes häromveckan, inte borde ha bjudit in SD. En företrädare för ett parti med nazistiska rötter ska inte inbjudas att stå och ljuga för de invandrade förortsborna om hur hans parti gillar invandrare, menade Ahmed. ”Du är inte välkommen i förorterna, Jimmie Åkesson!”

Jomshof svarade med att dela artikeln i sociala medier med kommentaren ”Och du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmed!”.

När DN frågar partisekreteraren vad han menar, fortsätter Jomshof:

”Jag tycker det är ganska fräckt att en människa som kommer till Sverige försöker tala om hur svenskar ska leva sina liv.”

Samt att ”det är provocerande när någon som inte är svensk kommer till Sverige och försöker inskränka svensk yttrandefrihet”.

”Han har bott i Sverige i 26 år, är man inte svensk då?”, frågar DN och får ett nekande svar.

Kahin Ahmed duger helt enkelt inte. Han ska inte tro att han ens efter 26 år i Sverige räknas, att han har samma rättigheter som alla andra svenskar.

Den markeringen är förstås ännu mer uppseendeväckande än att Jomshof tror att yttrandefrihet handlar om att alla har självklar rätt att bli inbjudna till arrangemang och få en plattform för sina åsikter. Paradoxalt nog alltså samtidigt som han tycker att Kahin Ahmed borde hålla käften.

Och det kommer ändå inte spela någon roll. En femtedel av de svenska väljarna har uppenbarligen inga problem med brottslighet, hetsande mot muslimer eller uttalad rasism.