Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Därför var bara 18 ledamöter på riksdagens #MeToo-debatt

Varför har museer stängt på måndagar? Vad gör man på banken efter 15? Och vad händer i riksdagshuset klockan 9.00 på en måndag?

Dagens Nyheter och SVT gjorde ett stort hallå i veckan över att bara 18 riksdagsledamöter (och bara tre män) var på plats under riksdagsdebatten om #MeToo i måndags förmiddag.

”Alla talar om Metoo men när riksdagen debatterade rörelsen var det glest i bänkraderna”, skriver Dagens Nyheters reporter och beskriver en tam debatt – ”snarare ett antal framföranden som inte följdes av några skarpare replikskiften” – och erbjuder inte heller någon hjälp till läsare utan inblick i riksdagsarbetet att förstå varför bara 18 riksdagsledamöter var ”på jobbet” i måndags förmiddag.

Och det blir ett problem. Precis som det alltid blir när svenska medier fuskbevakar riksdagsarbetet och istället för att tillhandahålla initierad analys nöjer sig med att räkna deltagare i en debatt – eller jämställa motionsskrivning och deltagande i riksdagsomröstningar med ”engagemang”.

Det är slappt och det känns alltmer som en högst medveten medial taktik för att elda på en opinion att tycka att politikerna inget gör – och först därefter smyga fram med förklaringar som borde punktera hela upprördheten.

Men då får man ju inte möjligheten att bevaka upprördheten bland allmänheten, i detta fall förstås speciellt de tiotusentals kvinnor som delat sina erfarenheter av trakasserier och övergrepp i de många olika #MeToo-grupperna och nu upplever en dyster nonchalans bland riksdagens ledamöter.

Varför det bara var 18 ledamöter i riksdagen i måndags morse är dock inte konstigare än att det inte kommer vara så många fler där på fredag: måndagar och fredagar är som regel plenifria dagar i riksdagen (=mötesfria i utskott och kammare) så att riksdagsledamöterna kan jobba i sina valkretsar. Det är förstås också därför kommunfullmäktigesammanträden oftast är inplanerade måndagar så att riksdagsledamöter som också representerar sitt parti i kommunen har möjlighet att närvara.

Ledamöterna från Västernorrland gjorde, precis som kollegorna från andra delar av landet, sedan länge inplanerade arbetsplatsbesök, träffade företagare, organisationer och partiföreningar. Möten som inte ställs in på kort varsel så att de istället kan närvara vid debatter som den i måndagen där endast en person per parti får begära ordet – och inga replikskiften medges.

Den fulla kammaren vi är vana vid i samband med rikmötets öppnande, partiledardebatter eller budgetdebatter är ett undantag, inte en regel. Riksdagsarbetet sker huvudsakligen någon annanstans – i utskotten, i möte, på ledamotens kontor där hundratals dokument ska läsas och vid aktiviteter hemma i valkretsen.

Det är på många sätt och vis tråkigt att så många av oss har så dålig koll på riksdagsledamöternas uppdrag – men ännu tråkigare att vissa medier, troligen helt medvetet, utnyttjar den okunskapen för att väcka politikerförakt.