Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Är det viktigaste att Härnösand ser ut som för 100 år sedan?

Annons

”Riksintresset” förhindrar ett hotellbygge på Kanaludden i Härnösand. Mark- och miljödomstolen har upphävt kommunfullmäktiges beslut om en detaljplan som gör det möjligt att bygga ett hotell på Kanaludden.

Det var som fan. Är det så enkelt att förhindra förändringar i stan undrar man ju hur universitetet kunnat slå igen, hur KA 5 så enkelt kunde packa ihop, ja hur alla statliga myndigheter som inhysts i kommunen kunnat dra därifrån så smärtfritt under många decennier.

Eller så är det enda väsentliga för ”riksintresset” att Härnösand på ytan ser ut som det gjorde för hundra år sedan, oavsett om byggnaderna som nu ska försvaras bara är tomma skal utan människor i dem och ”kulturmiljön” som ska försvaras mot nybyggnation ligger öde.

Bland dem som protesterar mot hotellbygget på den enda plats i centrala Härnösand som en entreprenör visat intresse att bygga, kallar man det en seger för demokratin. Nja. En seger är det förstås, men en för ett system där man som privatperson med hjälp av överklaganden på överklaganden kan skjuta allt nytt framför sig tills de med planer ger upp.

Det är dystert för Härnösand, så ofta knockat men som reser sig om och om igen, att få höra att det bästa för kommunen är om all utveckling bara stannade upp. Att få höra att kommunen inte vet bättre hur de kulturella skatter som ger staden sin särprägel kan förvaltas parallellt med en modernisering än en mark- och miljödomstol i Östersund.

Härnösand behöver ett hotell, men mer än det något jäkla självbestämmande över sin egen framtid!