Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Rot och rut är udda matematik

Annons

Det gjordes rot- och rutavdrag i Västernorrland för 258 miljoner under 2018, läser vi i tidningen. Och det låter ju som en himla massa pengar, men är i jämförelse med avdragen som görs i Stockholm ofantligt lite.

Lägger man till ekvationen ränteavdraget för bolån drar Stockholm ifrån resten av landet i 200 kilometer i timmen… Den omvända fördelningspolitiken där de som redan har mycket får mer på bekostnad av de som har minst blir som tydligast när det ska redovisas sammanställningar av hur de statliga subventionerna utfallit.

Och det handlar ju inte bara om att stockholmarna har högre inkomster, äger dyrare bostäder som de har högre lån för och gör större och dyrare renoveringar av jämfört med exempelvis västernorrlänningen.

För gruppen som ens kan utnyttja bidragen är ju begränsad även i västernorrländskt perspektiv.

Rot-avdraget kan exempelvis inte användas av hyresgäster, inte ens av hyresrätternas ägare – och både rot och rut förutsätter ju att det finns en skatteinbetalning det går att göra ett avdrag på.

För att maxa uttaget av avdraget i dag när det ligger på 50 000 kronor för rot och rut gemensamt, krävs en månadsinkomst på mellan 25 -27 000. För att maxa uttaget efter att gränsen för rutavdraget snart höjs till 75 000 – ja då får du plussa på den där månadsinkomsten ytterligare.

Så snedfördelningen finns inte bara mellan de som kan utnyttja rot och rut utan mellan dem som gör det och de som inte ens har förutsättningarna. 

Men det är ändå inte det konstigaste med denna avdragspolitik. Både rot- och rutavdraget borde i en högkonjunktur vara en udda företeelse.

Poängen med rotavdraget från början handlade ju om att med lite ekonomiska morötter skapa en efterfrågan på byggjobb för (svenska) byggarbetare även i lågkonjunktur. I dag konkurrerar istället subventionerad privatrenovering med välbehövligt bygge av nya bostäder och pressar priserna uppåt. Det är dålig matematik.

Annons