Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Regeringens nya miljarder räcker inte för att täppa till hålen i de kommunala ekonomierna

Räkna inte med att det blir några pengar ”över” att göra nya satsningar för när regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna på måndagen berättade om de nya fem miljarder i statsbidrag man skickar ut till kommuner och regioner senare i år utöver lika mycket man redan tidigare beslutat om. Pengar att läggas till det omgjorda utjämningssystemet som riksdagen röstade igenom i riksdagen i november.

De nya fem miljarderna kommer att betalas ut som generella statsbidrag och med enkel överslagsräkning skulle det betyda, mellan tummen och pekfingret, ungefär 36 miljoner extra till regionen, åtta miljoner till Härnösand, sex till Kramfors och 6,5 till Sollefteå (Detta under förutsättning att pengarna fördelas baserat helt på befolkningsunderlag förstås, det framgår fortfarande inte riktigt i regeringens besked på måndagen).

En snabb titt på våra kommuners delårsbokslut visar att både Kramfors och Sollefteå har stora hål i ekonomin som dessa nya pengar snabbt trillar ner i, men inte ens i Härnösand där man siktade på att gå jämnt ut i fjolårets budget räcker pengarna till något nytt. Men pengarna blir förstås en buffert som köper kommunerna lite tid att fundera ett par varv till innan de gör de mest drastiska nedskärningarna som annars ligger på bordet.

Sammantaget är det mycket pengar som kommer kommuner och landsting till del med start i år. Ändå lär det inte räcka.

90 miljarder kronor uppskattade finansminister Magdalena Andersson redan häromåret skulle behövas i kommunala och regionala tillskott fram till 2026 för att bibehålla kvaliteten på välfärden, detta då alltfler ur en växande grupp äldre efterfrågar vård och omsorg. Regeringen håller med dessa extrapengar knappt tidsschemat för att uppfylla det. Och några garantier för att de får en riksdagsmajoritet med på tåget finns inte.

Visst, vi vet att Moderaterna och KD säger att de vill öka statsbidragen. Men de vill finansiera det genom att ta pengar från andra viktiga områden. Vänsterpartiet, som hotar göra gemensam sak med M och KD för att pressa upp de nya statsbidragen ytterligare över de föreslagna fem miljarderna, tycker inte man behöver finansiera hela höjningen. Tuta och kör bara, menar V.

Men politik handlar om majoriteter. Om vad man kan hitta ett tillräckligt stöd för att genomföra. Och regeringen verkar inte tro att de har stöd för större höjningar bland sina stödpartier Centern och Liberalerna.

Det känns ändå lovande att nästan alla partier, Sverigedemokraterna undantaget, nu fajtas om att vara de som lovar mest stöd till kommuner och regioner istället för de senaste årens uppmaningar från högerpartierna att bara ”effektivisera” verksamheterna mer.