Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Och i Solna gnäller moderaterna om hur orättvist skatteutjämningssystemet är ...

 
Problemet med social dumpning i Ångermanland
Visa alla artiklar

"Det är orättfärdigt att Solnaborna finansierar så stor del av andra kommuners verksamhet. De borde i stället lära av våra goda exempel kring hur man får ut människor i arbete och på så sätt förbättrar sina ekonomier."

Det där citatet, av Solnas moderata kommunalråd Pehr Granfalk ur ett pressmeddelande från maj i år där han ondgör sig över förslaget till nytt skatteutjämningsförslag, har inte direkt åldrats väl. Men visst känns det väl just orättfärdigt när medborgarna i en kommun tvingas finansiera andra kommuners verksamhet ...

I april och maj i år flyttades 14 personer med försörjningsstöd från Solna kommun till Skog i Kramfors. Från samma kommun till samma lilla del av en kommun 47 mil bort nästan samtidigt. Slump eller dump?

I april och maj i år flyttades 14 personer med försörjningsstöd från Solna kommun till Skog i Kramfors. Från samma kommun till samma lilla del av en kommun 47 mil bort nästan samtidigt. Slump eller dump? Ja, följetongen fortsätter…

Läs även: Här dumpar de rika kommunerna sina oönskade

Den högst ansvariga, moderaten Arion Chryssafis som är ordförande i socialnämnden i Solna, menade att han ”inte alls känner igen detta och ifrågasätter fakta” när han konfronterades med uppgiften tidigare i veckan.

Det är så cyniskt, säger oppositionsrådet. Solna har galet goda förutsättningar med få skolbarn och många unga som jobbar och pumpar in skattemedel till kommunen.

Oppositionen i Solna är precis lika tagna på sängen när de läser ledartexterna. När ledarsidan når det socialdemokratiska oppositionsrådet i Solna, Arne Öberg, ger han uttryck för lika delar förvåning och upprördhet över nyheten att hans kommun aktivt dumpar kommunmedborgare utan bostad som därtill är helt eller delvis är beroende av socialbidrag i andra kommuner och att hela 14 personer har skickats just till Kramfors bara i år.

– Det är så cyniskt, säger oppositionsrådet. Solna har galet goda förutsättningar med få skolbarn och många unga som jobbar och pumpar in skattemedel till kommunen.

– Vi har 80 000 invånare och 90 000 jobb.

Arne Öberg berättar också att Solna, som likt alla andra Stockholmskommuner förstås lider av svår bostadsbrist, till och med har överkapacitet i de tillfälliga, förvisso väldigt enkla, boenden man slog upp för att inhysa asylsökande i under den värsta krisen.

– Vi har luft i systemet, så nu hyr vi ut dessa till ungdomar på korttidskontrakt.

I ett pressmeddelande Socialdemokraterna i Solna skickade ut till de lokala medierna i onsdags, frågar man sig om detta är ”den nya Solnamodellen”?

– Solna bör utnyttja de goda möjligheter till egen försörjning som finns i vår kommun, istället låter man gärna andra kommuner sköta jobbet samtidigt som man håvar in utmärkelser för låg arbetslöshet och företagsklimat, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S) vidare i pressmeddelandet.

Och det visar ju ännu tydligare att det ligger politik bakom denna sociala dumpning. Det är ingen slump att det är just moderatstyrda kommuner som står för merparten av dumpandet – och det är allra minst en slump i Solna.

Läs även: Kommunalrådet om att moderatstyrda kommuner dumpar socialt utsatta i Kramfors: ”Man kan väl gissa att de vill hämta hem vad de förlorar på skatteutjämningssystemet…”

Ja, i lokaltidningen Mitt i Solna är det bara en dryg månad sedan socialnämndsordföranden Arion Chryssafis (M) skryter något alldeles ohämmat över framgångarna att minska försörjningsstödet i kommunen som han menar beror på ”Solnamodellen”, en modell tidningen beskriver som bland annat ”företagsetableringar, nya arbetsplatser, hembesök, arbetsträning, utbildning och kompetensutveckling försöka skapa förutsättningar för egen försörjning. För de kommuninvånare som saknar egen försörjning ska individuellt stöd erbjudas.”

Jämfört med samma period 2018 hade antalet hushåll med försörjningsstöd under första halvåret i år minskat med 15 procent eller 147 hushåll i Solna, berättar tidningen.

– Solnamodellen och dess arbete med att kartlägga människors förmåga, samla resurser och erbjuda kvalificerat stöd för att gå till egen försörjning ger resultat, sa Arion Chryssafis i en kommentar då.

Att skicka kommuninvånare som saknar egen försörjning med enkelbiljett till bland annat Kramfors har väl i ärlighetens namn också gett rätt bra resultat för Solna…