Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Nu vill Moderaterna få bestämma vad fattiga ska äta också...

Annons

Det var en vansinnig och människoföraktande idé när ungdomsförbundet föreslog det. Det blir verkligen inte bättre när Moderaterna i Kalix skruvar förslaget om matcheckar till personer med försörjningsstöd ytterligare och vill införa ”gröna” matcheckar – som bara kan användas för att köpa grönsaker, rotsaker och frukt.

Man kan väl anta att Moderaterna anser att det är just norrbottningarna på försörjningsstöd som har sämst karaktär när det gäller ohälsosam mat och att det därför är bäst att de inte har så mycket valfrihet.

I höstas låg ungdomsförbund bakom förslaget att gå i bland annat USA:s fotspår och införa en variant av ”food stamps”, där den med försörjningsstöd inte får pengar att handla nödvändiga varor under månaden för, utan ”checkar” som bara kan bytas in som betalning för av politikerna bestämda varor.

Detta för att socialbidraget inte ska gå till ”lyxkonsumtion”, som man sa. Hur mycket lyx man nu kan köpa sig för ett bidrag på runt 4000 kronor för en vuxen utöver boendekostnaderna, som ska räcka till allt man kan tänkas behöva under en månad.

Detta vill nu Moderaterna i Kalix skruva till att dessutom slå ett slag för folkhälsan genom att tvinga hushåll med försörjningsstöd att lägga mer pengar på grönsaker, rotsaker och frukt. Man kan väl anta att Moderaterna anser att det är just norrbottningarna på försörjningsstöd som har sämst karaktär när det gäller ohälsosam mat och att det därför är bäst att de inte har så mycket valfrihet.

Men nej då, det handlar inte om att välja åt människor, försäkrar gruppledaren för Moderaterna i Kalix, Linda Frohm, utan om att ”hjälpa människor att se att det finns olika alternativ”.

Utmärkt, så utöka för all del försörjningsstödet med en hundralapp då och lansera "den gröna hundringen" i syfte att få folk att äta mer grönt då. Det är dyrt med frukt och grönt!

Det kan omöjligen bara vara ledarsidan som nu påminns om när företrädare för det moderata ungdomsförbundet ställde sig utanför en skola som infört en köttfri dag i skolbespisningen, och delade ut ostburgare.

Börjar partikamraterna i norr ”tvinga” folk att köpa grönsaker för delar av försörjningsstödet, pengar som annars fryser inne, ja då räknar i alla fall undertecknad med att ungmoderater kommer springande med hamburgare. Närmaste McDonalds ligger förvisso fem mil bort i Luleå – men det finns en centralt belägen Sibylla…

Eller så ger Moderaterna istället fan i att försöka kringskära friheten att välja mat på bordet för ekonomiskt utsatta personer vars friheter redan är rätt hårt kringskurna som det är.