Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Nu uppmärksammar till slut även regeringen den sociala dumpningen

Artikel 14 av 18
Problemet med social dumpning i Ångermanland
Visa alla artiklar

Statsminister Stefan Löfven (S) gästade Sveriges kommuner och regioners – tidigare Sveriges kommuner och landsting – kongress på onsdagen och lovade där, i ett tal för företrädare från landets alla kommuner, att det kommer mer pengar till krisdrabbade kommuner.

– Jag ser er verklighet. Jag hör mycket tydligt vad ni säger, sa Löfven.

I samband med statsministerns tal uppmärksammades då regeringen även för första gången "på riktigt" de sociala dumpningar som inte minst ett par av länets kommuner drabbats hårt av.

Tidigare har det handlat om att statsråd i interpellationer och enkla frågor i riksdagen fått frågor om detta av riksdagsledamöter, nu senast Västernorrlands Jasenko Omanovic (S). Men svaren har varit diplomatiska, regeringen har ingen makt att styra kommuner och har inte velat anklagas för att göra det.

Men när nya civilministern Lena Micko (S) kommer till Kramfors i dag är det bland annat för att prata om den sociala dumpningen. Dessutom listas kommuner som Kramfors bland de som speciellt kommer att bjudas in till en träff med regeringen om det svåra ekonomiska läget.

Vi har kommuner dit välmående stockholmskommuner skickar personer för att de ska få försörjningsstöd där.

– Det handlar om kommuner som avfolkas, om kommuner som har tagit emot många nyanlända, om kommuner som har haft många i arbetsmarknadspolitiken och vi har kommuner dit välmående stockholmskommuner skickar personer för att de ska få försörjningsstöd där, sa finansminister Magdalena Andersson syrligt till TT.

Jan Sahlén (S) i Kramfors har tidigare berättat hur Andersson, inför budgetpropositionen, ringt runt till S-företrädare runt om i landet för att förhöra sig om tillståndet i de kommunala ekonomierna.

Finansministern var också den toppsosse som tydligare än någon annan i samband med budgetpresentationen visade missnöje med de stora eftergifterna till Centern och Liberalerna och menade att hon inte lagt fram en sån budget om hon fått bestämma.

Med tanke på att regeringen förra mandatperioden då man styrde utan C och L:s inflytande, lyckades fördela 35 miljarder över kommuner och regioner så är det nog sant.

Men inte heller nu kan vare sig Löfven eller Andersson garantera några nya pengar i nästa budget. Ytterligare fem miljarder finns redan avsatta för nästa år, men det täcker inte ens för att täcka årets underskott i kommunerna.

Det hänger fortfarande på att Centern och Liberalerna backar upp en ytterligare satsning i vårbudgeten i april - förutsatt förstås att januariöverenskommelsen fortfarande gäller då...