Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Nu får Sverige lära känna Amanda Lind

 
Amanda Lind utsedd till kulturminister
Visa alla artiklar

"Pragmatikern Lind behövs i MP-toppen", skrev ledarsidan våren 2016 när det började pratas namn på nästa partisekreterare och Härnösands Amanda Lind var storfavoriten som någon månad senare också skulle bli vald.

Men de framgångar Lind nått på hemmaplan innan flytten till partihögkvarteret i Stockholm har inte riktigt upprepats på riksplanet. Partiets chockresultat i riksdagsvalet, där man visade sig balansera precis på fyraprocentspärren, är ett svart märke i ett annars så ljust cv.

Och nu byter alltså miljöpartisten uppdrag igen och efterträder Alice Bah Kuhnke (som tar sikte på Europaparlamentet i sommarens EU-val) på kulturministerposten.

Oj oj. Om Bah Kuhnke höjde mer än ett ögonbryn när hon helt otippat utsågs till kulturminister är det väl inget emot hur många nu kommer att möta Amanda Lind som för de flesta nog fortfarande är en okänd figur i rikspolitiken och mer än något mest känns igen på frisyren.

"Måste vara första ministern någonsin med dreads?" kommenterade mer än en i sociala medier.

Men i Västernorrland, och allra minst i Härnösand, gör man inte misstaget att döma ministern efter håret.

Lind ledde Miljöpartiet till stora framgångar i kommunpolitiken i Härnösand. Det kan låta smått och ynkligt jämfört med regeringspolitiken, men att överbrygga politiska skillnader och samtidigt driva på utvecklingen och åstadkomma resultat blev något av Linds signum under åren här.

Lind är dessutom en av de, kanske för få, pragmatiska miljöpartister som kämpar för partiets överlevnad just nu.

"Vill man sitta med vid bordet där de stora frågorna avgörs kommer det att krävas kompromisser – men också tillräckliga segrar för att kunna motivera ett fortsatt samarbete", skrev ledarsidan 2016. Det är inte mindre sant i dag.

Det dåliga valresultatet innebär att Miljöpartiet tappar två av tidigare sex statsrådsposter. Det är en förlust. En seger är dock Amanda Lind som chef för kulturdepartementet. Med bakgrunden i samhällsnämnden är det passande. För vad är väl mer samhällsbyggande än kultur?