Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: När verkligheten inte duger kan man alltid hitta på

Annons

Som om polska nationalistpolitiker läst ledaren om hur miljontals unga polacker lämnat sitt land för att söka lyckan i ett annat EU-land sedan EU-inträdet, gick de häromdagen till motattack.

Svenskar söker asyl i Polen, hävdade EU-parlamentarikern Beata Mazurek som företräder det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa i en rad inlägg på Twitter och menade att det är invandringen som får svenskar att ”fly från sitt land för att hitta fred och normalitet i Polen”.

Mazurek delade bland annat en artikel från en polsk nationalisttidning som hävdar att 2500 svenska medborgare flytt till Polen och angivit att det främsta skälet till flykten varit familjens säkerhet eftersom nästan 80 svenska städer har områden som ”praktiskt taget kontrolleras av islamister, där sharia är i kraft och svenska myndigheter inte har någonting att säga till om”.

Det är ju inte ens lite sant, varken det om 80 islamiststyrda svenska områden eller att 2500 svenskar ”flytt” till Polen (När Aftonbladet redovisar det faktiska underlaget framgår att av de 1815 som utvandrade från Sverige till Polen i fjol så var över 75 procent polacker som helt enkelt återvände till sitt födelseland.)

Men sanning är nu inte prio ett i de nationalistiska grupperingarna – vare sig i Polen eller i Sverige. På svenska Twitter möttes nämligen utspelet från den polska EU-politikern av applåder i främlingsfientliga grupper.

Dessa ”visste” ju att det var sant eftersom de själva, menade de, gärna lämnat Sverige för Polen. Men nej.

När svenska justitieministern Morgan Johansson (S) av medierna konfronteras med påståendet om flyende svenskar, noterar han att verkligheten visar det rakt motsatta.

– Flyttströmmen går åt andra hållet. Bara 2017-18 utvandrade mer än 8 000 polacker till Sverige. Det är mer än tre gånger fler än antalet svenskar som överhuvudtaget bor i Polen.

– Parlamentsledamoten borde således snarare fråga sig varför så många polacker flyr Polen, säger Johansson syrligt till Aftonbladet.

Men att de polska nationalisterna använder Sverige som avskräckande exempel är inte konstigare än att svenskar med nationalistiska dragningar använder Polen som exempel på drömland.

Länderna har, inte minst de senaste fem åren, utvecklats till varandras motpoler. Ett öppet land mot ett stängt. Och trots att både svenska och polska nationalister gärna låtsas som att den svenska öppenheten slagit sönder landet och vår välfärd, visar varenda liten internationell rankning att Sverige tvärtom ligger i den absoluta toppen medan länder som Polen inte gör det.

Och har man inte verkligheten till hjälp för att svartmåla Sverige, ja då får man helt enkelt hitta på. Men hittills har det, som ledartexten häromdagen berättade, inte lyckats övertyga de hundratusentals polacker som lämnar Polen varje år.