Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Mytspridning om ensamkommande barn

En myt blir inte mer sann för att fler människor upprepar den.

Nej, det dräller inte av 30-åringar på boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Nej, det är inte så att det räcker med att klassas som barn av Migrationsverket för att få uppehållstillstånd.

Och nej, det går inte att åldersbestämma tonåringar medicinskt utan så stora felmarginaler – speciellt vad gäller barn i övre tonåren – att det inte blir rättssäkert.

Man måste ju fråga sig varför så många är beredda att vända vetenskap och rättssäkerhet ryggen för att misstänkliggöra flyktingbarn.

Hittills i år har 23 000 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl i Sverige, mer än dubbelt så många som under hela 2014. Och omhändertagandet kostar. Mer än vuxna asylsökande eftersom vi – och alla tänkbara internationella konventioner – anser att barn förtjänar ett extra samhällsskydd. Alla barn.

Vi placerar inte ensamkommande barn på asylboenden med vuxna, de tilldelas en god man som företräder deras intressen, de har rätt till skolgång, vård och tandvård i samma utsträckning som alla andra barn i landet och de har rätt till en påskyndad utredning.

Så visst, det finns fördelar av att klassas som barn i asylprocessen, men många verkar felaktigt tro att vara barn är ett asylskäl i sig.

Kommer ett barn hit utan vårdnadshavare och inte bedöms ha behov av skydd och där hens familj finns i hemlandet – ja då beviljas inte uppehållstillstånd. Skillnaden i beviljade tillstånd mellan barn och är inte heller jättestor.

Och ändå denna fixering.

TV4-reportern Ulf Kristoffersson öppnade en Pandoras ask när han twittrade sin fråga ”Hur kan det vara omöjligt (som en del hävdar) att åldersbestämma människor år 2015, har inte vetenskapen kommit längre än så?” i söndags kväll, just efter att Hanif Bali, integrationspolitisk talesperson för Moderaterna, debatterat åldersbestämmande av ensamkommande flyktingbarn med Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i SVT:s debattprogram Agenda.

Bali har i debatten fått nån slags funktion som sanningsvittne över hur det ”verkligen” går till på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Om hur enkelt det skulle vara för nån som än över 20 att bluffa till sig en plats, med insinuationer om att det dräller av vuxna på boenden för barn.

Så därför vill M återinföra de av bland annat läkarkåren och Socialstyrelsen ratade medicinska åldersbestämningarna, trots att de inte är pålitliga. Det är, som så mycket annat i flyktingdebatten just nu, bara signalpolitik för att visa handlingskraft. Men det är signalpolitik som om den genomdrivs kan innebära att vi behandlar 15-åringar som vuxna trots att de är barn.

– Vi jobbar med den här frågan sedan 15 år och besöker asylboenden varje vecka. Om vi hade sett att det fanns vuxna bland barnen hade vi slagit larm direkt, kontrade Elisabeth Dahlin.

Välj för all del vem av de två ni tror har bäst inblick i den dagliga asylprocessen och fundera samtidig över varför det blivit så enkelt för vissa att köpa sverigedemokratiskt misstänkliggörande av barn med fjuniga tonårsöverläppar.

För fler oberoende socialdemokratiska ledare, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.