Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Moderata kommunalrådet rasar mot ledarsidan: "En lögnaktig bild av Solna"

 
Problemet med social dumpning i Ångermanland
Visa alla artiklar

Annons

I Solna firar kommunen med tårta för att färre än någonsin får ekonomiskt bistånd. Samtidigt har kommunen hjälpt utsatta personer att flytta till glesbygdskommunen Kramfors i Ångermanland.

Så inleder lokaltidningen Mitt i Solna sin granskning av social dumpning från Solna kommun, inspirerad av ett flertal ledare på denna ledarsida om hur Kramfors sedan 2017 tagit emot 48 socialt utsatta personer från kommuner i andra delar av landet. (Siffran 48 är den som anges i den kartläggning Välfärdsförvaltningen gjorde i maj, i dag räknar kommunen att gruppen växt till 57 personer).

Läs även: Här dumpar de rika kommunerna sina oönskade

Förvaltningschefen Inger Bergström intervjuas i tidningen och ger exempel på hur ”en del nyinflyttade kommer till våra handläggare och gråter eftersom de har blivit lovade sådant som inte kan uppfyllas” och att de, som ledarsidan berättade om i förra veckan ”fått hyreskontakt i sin hand och att de har att välja mellan att bli utan försörjningsstöd eller att få en betald flytt till oss.”

Det handlar inte bara om Solna, det har både Kramfors kommun och denna ledarsida varit tydliga med. Men i år har de hitflyttade från Solna dominerat. 14 personer kom hit praktiskt taget samtidigt från Solna och till samma lilla område.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet i Solna, Arne Öberg (S), berättar att fler glesbygdskommuner än Kramfors de senaste åren fått ta emot socialt utsatta från kommunen. Tierp, Ramsele och Lindesberg är andra exempel.

Till Mitt i Solna kallar Lars Rådén, kommunalråd med ansvar för arbete och integration, alltihop för 'befängda och lögnaktiga påståenden'.

Läs även: Kommunalrådet om att moderatstyrda kommuner dumpar socialt utsatta i Kramfors: ”Man kan väl gissa att de vill hämta hem vad de förlorar på skatteutjämningssystemet…”

Men Moderaterna i Solna är upprörda över granskningen – och upprörda över ledarsidans anklagelser som man dömer ut som ”socialdemokratiska lögner”.

Till Mitt i Solna kallar Lars Rådén, kommunalråd med ansvar för arbete och integration, alltihop för ”befängda och lögnaktiga påståenden”.

– Jag tycker att det har varit en ovärdig och tråkig diskussion om det här i Kramfors. Solna kan inte bestämma var människor ska flytta, säger Rådén – som fortsätter rasa i en lokal Facebookgrupp för Solna. Och inte minst mot denna ledarsida.

Att det skulle handla om social dumpning, att kommunen systematiskt flyttar på de kommuninvånare utan bostad och som uppfattas stå långt från arbetsmarknaden och en egen försörjning, ställer kommunalrådet absolut inte upp på.

I kommunen med 80 000 invånare där det inte prioriteras att bygga hyresbostäder, handlar det bara om en frihet att få bosätta sig var man vill och om att ”hjälpa människor att leta efter en bostad”, säger Lars Rådén till Mitt i Solna.

Läs även: Rika storstadskommuner "dumpar" fattiga och arbetslösa i Ådalen – Sollefteå reagerar och agerar

–Om de hittar boende på en ort där det inte är tio års bostadskö är det deras eget val om de vill flytta.

Om de hittar.

14 personer från Solna ska alltså under april och maj i år ha hittat ruckliga bostäder i samma lilla ort nästan 2,5 mil från centrala Kramfors på egen hand och fattat egna val att de vill flytta ifrån en kommun med mycket goda möjligheter till både jobb och integration – till en glesbefolkad kommun mer än 40 mil bort med sämre möjligheter?

Kommunalrådet får ursäkta, men den beskrivningen av verkligheten är inte helt trovärdig. Att Rådén dessutom låtsas som att kritiken från Kramfors och den här ledarsidan är riktad mot tjänstemännen som utför den beslutade politiken och inte mot ansvariga politiker är själva definitionen av ovärdigt.

Läs även: Och i Solna gnäller moderaterna om hur orättvist skatteutjämningssystemet är ...

Kramfors är jättevälkomna hit till oss för att se hur vi jobbar med ekonomiskt bistånd.

Och när kommunalrådets partikamrat, socialnämndens ordförande Arion Chryssafis, som omnämndes på denna ledarsida förra veckan, tar chansen i Mitt i Solna att spela upprörd över att någon ens vågar antyda att det finns ett samband mellan Kramfors anklagelser om social dumpning och det låga antalet personer som får ekonomiskt bistånd i Solna, blir det om möjligt ännu dummare.

Solna är bara väldigt bra på att få människor i arbete, menar han. ”Kramfors är jättevälkomna hit till oss för att se hur vi jobbar med ekonomiskt bistånd.”

Tack, jag tror de redan vet hur Solna jobbar.