Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Med tanke på den senaste skandalen - hur många i SD har inspelningar som fungerar som "livförsäkringar"?

Annons

Kristina Winberg (SD) har varit en värdelös EU-parlamentariker i fem år. Det finns väl ingen anledning att hymla om det. Det har under åren blivit alltmer uppenbart för alla, inte minst internt i partiet, i politiska utspel och debatter.

Så på partiets valsedel till årets EU-val knuffades hon ner från andra till fjärde plats. Fortfarande så långt upp utan att det skulle bli en massa väsen över att partiet gjorde sig av med kvinnor, men utanför pallplats. 

Visst hoppades partiet få fler än de två platser man fick 2014 – men att tro att det skulle bli fler än tre trodde man nog inte förrän de senaste veckorna. Plötsligt återaktualiserades problemet. Blir det fyra mandat i valet skulle SD tvingas dras med Winberg i fem år till. Om hon fortfarande står på valsedeln vill säga.

Men så lät partiet på söndagskvällen meddela att Winberg strukits från valsedeln. Hon hade ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kolleger och personal - men också i förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen”, stod det i pressmeddelandet.

Partiet litade dessutom inte längre på hennes lojalitet efter att hon, enligt samma pressmeddelande, ”uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media”.

Vad det där sista handlade om avslöjades bara några timmar senare.

Peter Lundgren, SD:s toppkandidat i EU-valet, mannen som representerat SD i EU-parlamentet tillsammans med Winberg de senaste fem åren, avslöjades av Expressen ska ha ofredat en kvinnlig partikamrat under en ”blöt” partikväll ifjol – och tidningen hade bevis i form av en inspelning mellan den utsatta kvinnan och Kristina Winberg.

Till Expressen erkänner Lundgren att han varit på en fest tillsammans med kvinnan, att de varit berusade och att han tagit henne på brösten, men att det inte var så mycket mer med historien än så.

I samtal med Winberg, som Winberg alltså spelat in på sin mobil, är det dock uppenbart att kvinnans upplevelse var något helt annat. Hon fick ”panik”, säger hon i en inspelning som numera går att lyssna på på Expressens hemsida.

Inspelningen ska Winberg ha informerat partiets ledning om, och hon säger i en kommentar till Expressen att syftet inte var att ”förstöra för partiet” utan att så larm om ”ett övergrepp jag tyckte var oacceptabelt”.

Och visst var det det. Osmakligheten är helt i nivå med att som officiella företrädare för partiet bortförklara Peter Lundgrens agerande som ett ”missförstånd” och spela ner allvaret i händelsen.

Det gick lika snabbt för Jimmie Åkesson att förklara att han har fortsatt förtroende för Lundgren som det tog för partiet att photoshoppa bort alla bilder på Winberg från EU-kampanjen på hemsidan.

För många blev det en ny bekräftelse på hur kvinnofientligt SD faktiskt är. Kvinnan som larmar om övergrepp slängs ut – mannen som anklagas (och i detta fall till och med erkänt) får förnyat förtroende. Det är inte första gången. Många har också redan skrivit bra om detta.

Men med det sagt och just med tanke på att det är SD vi pratar om, så måste man ju även säga något om det här att Winberg spelar in samtal med en partikamrat om något som på samma gång kan avslöja ett övergrepp – och ge EU-parlamentarikern trumf på fickan att användas för att utpressa partiet. Så klart det inte bara handlade om att vilja slå larm om oegentligheter.

Hur många ledande SD:are sitter på liknande inspelningar som garantier för fortsatta (välbetalda) uppdrag?

När SD var tvunget att göra sig av med tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist efter flera uppmärksammade skandaler för några år sedan, belönades han för sin lojalitet till partiet genom att få jobb som partikonsult med en förskottsbetalning på tre miljoner kronor.

Almqvist hade då länge hört till den lilla starka kärnan i den absoluta toppen av partiet. Visst kan det ha handlat om att man betalade tre miljoner för hans ”lojalitet”. Så klart han visste för mycket för att SD-ledningen ska våga låta honom hamna utanför utan jäkligt bra betalt.  

Och allt detta är ju hela det bisarra paket som är Sverigedemokraterna.  

Ännu mer bisarrt är ju att vi redan nu kan vara rätt säkra på att denna senaste händelse sannolikt inte heller kommer att störa partiets sista kampanjvecka. Deras väljare har inga problem med det här, fler tycker alldeles säkert att det värsta de senaste dagarna är att medierna försöker ”sätta dit dem”. 

För vilket annat svenskt parti som helst hade detta varit ett omstörtande avslöjande som fått långväga konsekvenser

För SD är det måndag.

Annons