Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Matematiken om assistansen går helt enkelt inte ihop

 
Sollefteå kommun privatiserar personlig assistans
Visa alla artiklar

Varför fortsätta tjata så om personlig assistans? Varför älta att Sollefteå fimpar den relativt lilla del av assistansen som fortfarande ligger i kommunal regi?

Varför inte på samma sätt uppmärksamma att den personliga assistansen i exempelvis Härnösand sedan tio år är helt privatiserad, sedan kommunens tidigare enhetschefer för assistansen lämnade öppnade eget under det borgerliga kommunstyret 2009 och lyckades locka med sig praktiskt taget alla brukare?

För att det spelar roll. För att det är rimligt att uppmärksamma när förutsättningarna för verksamheterna ändras så monumentalt samtidigt som förtroendevalda politiker med emfas hävdar att privata utövare kan göra jobbet till och med bättre och för påtagligt mindre pengar. Ingen kan tro att det går ihop.

Och ännu mer uppenbart blev den inte så trovärdiga matematiken då omsorgsnämnden i Uppsala i veckan röstade igenom förslaget att göra precis som Sollefteå och lägga ut hela den personliga assistansen på privata företag.

Precis som när det gäller Sollefteå har många brukare i Uppsala redan i dag valt privat assistans. Men ungefär var fjärde av totalt cirka 450 brukare i hela kommunen har valt assistans genom kommunen och 400 personliga assistenter har kommunal anställning.

Verksamheten går med stora underskott i dag och detta ska alltså åtgärdas genom privatisering av all assistans. Visst, den liberala nämndsordföranden för omsorgsnämnden i Uppsala låtsas att det handlar mer om att privata aktörer kan driva assistansen mer "effektivt", än om att spara pengar – och hon menar att ändringen "inte ska göra någon större skillnad" för vare sig brukare eller anställda. Precis som i Sollefteå.

Men att det blir en besparing räknar man med. Det bisarra är hur stor besparing.

Hur mycket billigare tror Uppsala kommun att det är rimligt att tänka sig att det skulle bli att flytta över 100 brukare och deras 400 assistenter – mer än fem gånger fler än antalet det handlar om i Sollefteå – på privata aktörer?

4-5 miljoner.

I Sollefteå menar majoriteten att det går att spara nästan lika mycket på en femtedel så många brukare!

Någon av dessa kommunledningar kommer ju visa sig ha fel - och jag skulle väl inte sätta min slant på att det är Uppsala.