Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Ingen chock att fler tvingas till soc när försäkringarna sviker

Artikel 2 av 4
Fattigdomen ökar
Visa alla artiklar

Annons

"Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa” sa kungen i sitt jultal 2002.

17 år senare tänker jag fortfarande på den där meningen som både uppmärksammades och kritiserades när det begav sig. Om att kungen – och många med honom – tänker att den som inga pengar har, är fattig för att de helt enkelt inte bemödat sig om att göra sitt bästa.

Många som håller med är moderater som tycker att det ekonomiska biståndet borde betalas ut i form av matcheckar istället för pengar på bankkontot så att folk inte ska kunna använda dem på semesterresor istället för till mat och blöjor till barnen. För det är tydligen en grej moderaterna tror händer ofta i socialbidragsfamiljer

Det är en sån bisarr och cynisk människosyn.

Andra argumenterar emot extrapengar vid jul till barnfamiljer på försörjningsstöd, vanligen några hundralappar, med att folk som lever på bidrag inte ska få ”allt serverat på silverfat”. Om man kan leva ett helt okej liv på bidrag, menar de, så kommer folk att välja den försörjningen framför att slita på ett jobb.

Det är en sån bisarr och cynisk människosyn. Men den hittar uppenbarligen stöd hos alltfler.

Vänsterpartiet vill tvärtom att alla som har rätt till försörjningsstöd ska få 2 000 kronor extra i december, berättade Jonas Sjöstedt i sitt jultal i måndags.

”Att behöva välja mellan julmat och julklappar till barnen, eller att behöva spara för att ha råd med något extra under julhelgen är inte ett samhälle som Vänsterpartiet vill ha”, sa Sjöstedt.

”Alla ska ha råd att fira jul”.

Även ett höjt försörjningsstöd är nämligen lik förbannat ett bidrag, villkorat och omgärdat av inte sällan kränkande krav på mottagaren.

Det är det inte alla som har i dag. Och hur vi långsiktigt ska ta fler dit är inte fullt så enkelt som en extrapeng vid jul. Även ett höjt försörjningsstöd är nämligen lik förbannat ett bidrag, villkorat och omgärdat av inte sällan kränkande krav på mottagaren.

Ett bidrag som med sin konstruktion aldrig kommer att lyfta någon ur fattigdom.

Det är ju därför vi har byggt upp försäkringssystem. Blir du sjuk eller förlorar jobbet är det sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen som ska fånga upp dig och hålla dig flytande tills du blir frisk eller hittar ett nytt jobb. Den som skadas på jobbet ska borde omfattas av en arbetsskadeförsäkring. Har du en funktionsnedsättning finns en uppsjö av ersättningar och bidrag att söka. Pensionärerna med de lägsta pensionerna har rätt till bostadstillägg som kompletterar inkomsten.

Men på socialkontoren ute i landet trängs i dag människor ur just dessa grupper. Människor som helt enkelt inte borde vara där.

Som Anna i Kramfors som allehanda.se berättar om i dag, som bollats mellan arbetsförmedling och försäkringskassa. För frisk för att få sjukpenning enligt kassan – för sjuk för att jobba enligt Arbetsförmedlingen. Och då finns till slut bara socialen kvar.

Och hennes berättelse är inte ens unik. Vi nickar medkännande, men har hört precis samma berättelse flera gånger tidigare.

Kanske är det här vi måste börja i arbetet för att minska beroendet av försörjningsstöd?

Kanske är det här vi måste börja i arbetet för att minska beroendet av försörjningsstöd?

Vad är det för jäkla dyra försäkringar som vi betalar till, som när vi sedan behöver hjälpen visar sig ha en massa undantag och villkor som gör att inga pengar betalas ut?

Tänk om hemförsäkringen fungerade lika illa?

Vad är det för jäkla dyra försäkringar som vi betalar till, som när vi sedan behöver hjälpen visar sig ha en massa undantag och villkor som gör att inga pengar betalas ut?

”Ja, ni har betalat hemförsäkringen varje år i 25 år utan att anmäla en enda skada, men vi är inte helt övertygade om att huset verkligen är obeboeligt. Visst, vi ser att bara grunden står kvar, att det ligger rykande bråte över hela tomten. Men nog går det väl att bo kvar om man bara anstränger sig lite?”