Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: I en sak har Trump helt rätt

I USA har det inletts en riksrättsprocess mot presidenten – en president som snart 1000 dagar in i sitt presidentskap är så förutsägbar i sina utspel för att avleda kritik mot honom och hans administration att man helt enkelt borde ha räknat med att han till och med skulle kunna göra något sånt här.

Att efter ett långt krig mot den ”Islamska staten”, denna terrororganisation för en kort tid förklätt till ett religiöst kalifat, bara vända hela kampen ryggen och packa ihop och åka hem och lämna forna vapenbröder åt sitt öde.

Men det handlade, försäkrade den inrikespolitiskt svårt pressade presidenten i flera av de hundratals tweet han pumpar ut varje vecka, om att sätta amerikanska intressen främst. ”America first”.

Kurder som kämpat sida vid sida med amerikanska soldater övergavs och det amerikanska tillbakadragandet blev en öppning för ett omedelbart turkiskt anfall som på bara några dagar lett till att hundratusentals människor tvingats lämna sina hem och ta till flykt.

Och om det mänskliga offret finns förstås massor att säga, men till och med om vi lägger det åt sidan för en stund står ett helt färskt vunnet krig på spel. Det är drygt ett halvår sedan IS sista fästen föll.

Tusentals IS-soldater och ännu fler familjer till dessa har sedan dess suttit fängslade och övervakade av just de kurder som nu utsätts för attacker från Turkiet – och som varit tydliga med att man kommer att prioritera denna kamp över det resurskrävande jobbet att kontrollera IS-krigare och familjer.

I en sak har Trump rätt: Det borde inte finnas så många IS-krigare kvar i området. Presidenten har länge krävt att inte minst EU-länderna ska ta ansvar för sina medborgare. Många europeiska länder, som Sverige, har ju länge varit ointresserade av att plocka hem sina medborgare och ställa dem inför rätta, döma och låsa in dem i hemländerna.

Bland annat Sverige vände därmed både kurder och oppositionella syrier ryggen långt innan USA gjorde det. Och det kan nu inte bara kosta många forna allierades liv – det kan väcka liv i IS igen. För snart finns där ingen kvar att hålla terrorkrigarna bakom lås och bom.