Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Hur många lokala företag riskerar coronakonkurs?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Flygbolaget SAS meddelade under söndagen att man permitterar 90 procent av alla anställda, 10 000 personer, och ställer in stora delar av sin trafik.

”Vi upplever nu en samhällskris av sällan skådat slag, en kris som gått från land till land, och påverkar industri efter industri”, noterade vd Rickard Gustafson.

Regeringens beslut i förra veckan att förbjuda evenemang med över 500 besökare slog omedelbart mot kultur- och idrottsevenemang och hela besöksnäringen som omgärdar dessa. Konferensbokningarna rasar.

Beläggningsgraden på hotellen i Stockholm under förra veckan sjönk med nästan 50 procent jämfört med samma period 2019 – och flera hotellkedjor har redan börjat varsla anställda.

Mobiltelefonerna bland de timanställda inom handel, hotell och restaurang har slutat ringa. I sociala medier berättar många förtvivlat att redan schemalagda timmar frusit inne.

Även om smittspridningen inte nått sin kulmen än kan vi nog redan konstatera att fler kommer att förlora jobbet och sin inkomst än som med kraft kommer att påverkas av själva sjukdomen.

Vi hamstrar toapapper, förmodligen mest för att vi såg nån i affären plocka på sig ett par extra förpackningar och sen såg tomma hyllor på nyhetssändningarna och tänkte att det kanske var lika bra att passa på innan det var helt slut.

Men toapapper, konserver och kanske lite värktabletter är allt vi efterfrågar just nu. Ja, förutom nätuppkoppling och en strid ström av nyheter.

Få går på teater, bio, konstutställning eller till gymmet – ens om de fortfarande har öppet. Färre sätter sig på lunchrestaurangen, tar en fika eller shoppar kläder i butikerna i stan. Det är inte nu vi får idén att renovera köket. Få företag i sin tur väljer att just nu upphandla tjänster av underleverantörer.

Marginalerna i de små kommunernas butiker, restauranger och tjänsteföretag är för små för att den här krisen ska passera utan kännbara effekter – och då är norra delarna av Sverige sannolikt många veckor ifrån kulmen i smittspridningen än.

Det är, som finansminister Magdalena Andersson (S) konstaterade vid måndagens pressträff, en unik situation för svensk ekonomi. Kris i företagen eftersom människor inte efterfrågar deras varor och tjänster, men inte för att man egentligen har dåligt med pengar.

Då är det skönt att se att regeringen och samarbetspartierna är på hugget med åtgärder. Efter förra veckans slopade karens öppnas nu statens plånbok på vid gavel.

Staten tar över företagens sjuklöneansvar under april och maj, man över halva lönekostnaden vid korttidspermittering – och man ger företagen anstånd med att betala in skatt.

Fullt utnyttjat uppskattas insatserna kunna kosta otroliga 300 miljarder kronor! Som jämförelse ligger utgiftstaket för staten inklusive ålderspensionssystemet på knappa 1,4 miljarder i år.

Och visst är det speciellt men samtidigt också hoppfullt att se så snabba och kraftfulla politiska åtgärder för att rädda svensk ekonomi utan en massa tjafs.