Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Helgens masskjutningar ligger på Trumps samvete

Annons

När den amerikanska högern bygger upp ett narrativ där migranter från Mexiko och muslimer påstås ”invadera” USA och hota den vita befolkningens liv och livsstil, ja då kan ingen överraskas av masskjutningar som den i helgen.

Avhumaniseringen av människor, det allt grövre språket och det höga tonläget i den politiska debatten har lett till massmord i USA. Vad kan det leda till i Sverige?

I december 2016, en månad efter det amerikanska presidentvalet som Donald Trump gick segrande ur, öppnade en 28-årig vit man eld med en automatkarbin inne på en pizzeria i Washington.

Det blev den våldsamma – men tackolov inte dödliga – upplösningen på en konspirationsteori som framgångsrikt spridits bland högerextrema grupper i sociala medier hela det året , till och med av ledande medlemmar i Trumps presidentvalskampanj, om hur ledande demokrater i huvudstaden, inklusive presidentkandidaten Hillary Clinton, drev en satanisk pedofilring genom pizzerian.

Som ”bevis” lyftes de mest absurda saker som man skrattat högt åt om de inte fått en 28-årig man att storma en pizzeria för att ”rädda barnen” han trodde satt fastkedjade i källaren. Formen på pizzerians logga, en trekantig bit pizza, menade konspirationsteoretikerna, var exempelvis överensstämmande med pedofilsymboler.

Men det fanns ju inga barn. Det fanns inte ens en källare.

Och det visste förstås de som hittade på hela grejen, som pressade ut sina teorier och fick dem i omlopp. Poängen var att misstänkliggöra Clinton och med det ge Trump en fördel i valet, men helt självklart måste man därtill kalkylerat möjligheten att någon skulle triggas att ta till mer drastiska åtgärder. För i ett land med den vapenkultur som finns i USA är det tragiskt nog numera praktiskt taget norm.

Att ösa invektiv över grupper av människor och även enskilda personer, som exempelvis presidenten själv gjorde när han härom månaden menade att en handfull namngivna kvinnliga demokratiska politiker hatade USA, piskar upp farliga stämningar och får riktiga konsekvenser.

”Så hur kan vi stoppa dessa människor?”, skriker Donald Trump från podiet vid ett av sina stormöten med anhängare.

Han pratar om migranter från Mexiko, som så många gånger förr. Det, tillsammans med angrepp på ledande demokrater, är stående inslag på dessa möten.

Presidenten avbryts av någon som ropar tillbaka från publikhavet: ”Skjut dem!”.

Trumpanhängarna som står uppradade bakom podiet skrattar, nån grimaserar och presidenten själv höjer ögonbrynen och flinar brett.

Ett klipp från mötet, som hölls i Florida för tre månader sedan, har börjat snurra i sociala medier igen efter helgens dubbla masskjutningar som inom 13 timmar lämnat minst 29 döda i sitt spår.

En av terroristerna verkar ha lämnat efter sig ett manifest där han, likt så många högerextrema terrorister före honom, menar att hans agerande är en naturlig motreaktion på en invasion av folk med annan kulturell och etnisk tillhörighet som vill ta över landet och tränga bort dess vita befolkning.

Avhumaniseringen av människor kostar människoliv.

I Sverige har liknande kampanjer i sociala medier hittills stannat vid brända flyktingboenden. Frågan är hur länge det gör det.